Półfrancuskie precle z budyniem
Drożdżówki z budyniem z ciasta półfrancuskiego. Delikatne i wilgotne drożdżówki w kształcie precelków wypełnione po brzegi waniliowym budyniem. Na zdjęciu piękna porcelana ze sklepu https://przytulniewdomu.pl/
Składniki na 9 szt:
Ciasto:
100 ml mleka
20 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
30 g masła
250 g mąki pszennej typ 550
1 jajko
szczypta soli
Budyń:
1,5 opakowania budyniu (ok. 55 g)
75 g cukru
600 ml mleka
Dodatkowo:
100 g masła, do posmarowania ciasta
1 jajko+ 1 łyżka mleka
Lukier:
100 g cukru pudru
ok 2 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
Na samym początku należy przygotować budyń. 500 ml mleka wlać do garnka, dodać cukier i zagotować. W pozostałym 100 ml mleka rozmieszać proszek budyniowy. Kiedy mleko zacznie się gotować wlać mieszankę budyniową i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia. Budyń przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą tak aby dotykała wierzchu. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
100 g masła do smarowania ciasta roztopić i schłodzić całkowicie.
Mąkę przesiać do miski. Masło roztopić. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić na 15-20 minut.
Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto dokładnie wyrobić, około 10 minut. Ciasto jest lekko klejące, ale zmieni swoją konsystencję po wyrośnięciu. W razie potrzeby można podsypywać mąką. Odstawić do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i rozwałkować na duży prostokąt. Całe ciasto posmarować masłem i złożyć na 3 części. Każdą warstwę również posmarować masłem. Ponownie złożyć na 3 części tworząc kwadrat. Ciasto włożyć na talerz, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min. Czynność tą powtórzyć jeszcze raz.
Schłodzone ciasto rozwałkować na długi prostokąt i pociąć na 9 pasków. Każdy pasek skręcić kilka razy wokół
własnej osi i zawinąć drożdżówkę na kształt precla (zdjęcie pomocnicze tutaj).
Piekarnik nagrzać do 200*C góra-dół.
Drożdżówki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15 min. Wystudzony budyń nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać w wolne przestrzenie drożdżówek.
Jajko wymieszać z mlekiem i posmarować drożdżówki. Włożyć do nagrzanego do 200*C piekarnika i piec ok 15 min.
Cukier puder wymieszać z gorącą wodą i posmarować przestudzone drożdżówki.
3 komentarze
Patrycja
Witam, czy zamiast świeżych drożdży można użyć suchych?
Monika Molecka
Tak, można
Łucja
Piękny ten blog cały, logo przepiękne.
A drożdżówki wyglądają bardzo zachęcająco by je zdobić.