Półfrancuskie precle z budyniem

Drożdżówki z budyniem z ciasta półfrancuskiego. Delikatne i wilgotne drożdżówki w kształcie precelków wypełnione po brzegi waniliowym budyniem. Na zdjęciu piękna porcelana ze sklepu https://przytulniewdomu.pl/

 

Składniki na 9 szt:
Ciasto:

100 ml mleka

20 g świeżych drożdży

3 łyżki cukru

30 g masła

250 g mąki pszennej typ 550

1 jajko

szczypta soli

Budyń:

1,5 opakowania budyniu (ok. 55 g)

75 g cukru

600 ml mleka

Dodatkowo:

100 g masła, do posmarowania ciasta

1 jajko+ 1 łyżka mleka

Lukier:

100 g cukru pudru

ok 2 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:

Na samym początku należy przygotować budyń. 500 ml mleka wlać do garnka, dodać cukier i zagotować. W pozostałym 100 ml mleka rozmieszać proszek budyniowy. Kiedy mleko zacznie się gotować wlać mieszankę budyniową i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia. Budyń przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą tak aby dotykała wierzchu. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

100 g masła do smarowania ciasta roztopić i schłodzić całkowicie.

Mąkę  przesiać do miski. Masło roztopić. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać.  Rozczyn odstawić  na 15-20 minut.

Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto dokładnie wyrobić, około 10 minut. Ciasto jest lekko klejące, ale zmieni swoją konsystencję po wyrośnięciu. W razie potrzeby można podsypywać mąką. Odstawić do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).

Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i rozwałkować na duży prostokąt. Całe ciasto posmarować masłem i złożyć na 3 części. Każdą warstwę również posmarować masłem. Ponownie złożyć na 3 części tworząc kwadrat. Ciasto włożyć na talerz, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min. Czynność tą powtórzyć jeszcze raz.

Schłodzone ciasto rozwałkować na długi prostokąt i pociąć na 9 pasków. Każdy pasek skręcić kilka razy wokół

własnej osi i zawinąć drożdżówkę na kształt precla (zdjęcie pomocnicze tutaj).

Piekarnik nagrzać do 200*C góra-dół.

Drożdżówki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15 min. Wystudzony budyń nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać w wolne przestrzenie drożdżówek.

Jajko wymieszać z mlekiem i posmarować drożdżówki. Włożyć do nagrzanego do 200*C piekarnika i piec ok 15 min.

Cukier puder wymieszać z gorącą wodą i posmarować przestudzone drożdżówki.

 

 

 

 

 

 

 Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Smacznego!!! 
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

3 komentarze