Przekładana zapiekanka z cukinii, pomidorów i ziemniakami

Prosty, bezmięsny obiad. Kolorowa zapiekanka z cukinii, przekładana z pomidorem i ziemniakami oraz serem mozzarella. Pyszny letni obiad. 

Składniki:

500g młodej cukinii
2 średnie ziemniaki
2 pomidory
cebula
1 ząbek czosnku
1 kulka mozarelli
2 łyżki tartego sera żółtego
sól i pieprz
1 łyżka klarowanego masła

Przygotowanie:

Cukinię umyć i pokroić w plasterki . Pomidora sparzyć gorącą wodą, zdjąć skórkę i pokroić w plastry. Ziemniaki obrać i również pokroić w cienkie plastry. Mozzarellę pokroić
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na rozgrzanym maśle.
Cebulę i czosnek przełożyć do naczynia żaroodpornego a na niej układać naprzemiennie cukinię, ziemniaka, pomidora, mozarellę i tak dalej. Całość posypać solą i pieprzem.
Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Piec około 40 min. Zapieknakę wyjąć, posypać żółtym serem i wstawić ponownie na 10 min aż ser się rozpuści .
Smacznego!!!

Włoska strona lata z Galbani

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!