Racuchy drożdżowe z jabłkami
Puszyste drożdżowe racuchy, które w swoim wnętrzu kryją kawałki soczystych jabłek. Takie placuszki wystarczy oprószyć cukrem pudrem ale idealnie smakują również z domową konfiturą lub owocami na gorąco.
Składniki:
100 ml mleka
30 g masła
20 g drożdży
70 g cukru
250 g mąki pszennej
2 jajka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżka soku z cytryny
1 duże jabłko
Dodatkowo:
cukier puder lub konfitury
Przygotowanie:
Masło roztopić i odstawić, mleko delikatnie podgrzać i wlać do masła, dodać rozkruszone drożdże, cukier i wymieszać. Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, ekstrakt z wanilii, sok z cytryny i rozczyn z drożdży. Wymieszać ciasto około 5 minut najlepiej mikserem lub hakiem do wyrabiania.
Jabłko obrać i pokroić w większą kostkę. Pokrojone jabłka wmieszać do ciasta.
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Na patelni rozgrzać olej i nakładać porcję ciasta łyżką, pomagając sobie przy tym drugą łyżką formując koło. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoto.
Podawać na ciepło z cukrem pudrem lub konfiturą.
*wpis powstał w współpracy ze sklepem Kuchnie Świata
3 komentarze
Rusin Joanna
Super przepis, racuchy przepychota 😁🥰 z tej porcji wyszło mi 20 sztuk 😉
Martyna
Dzień dobry,
Przepis wygląda świetnie! Mam jedno pytanie – ile racuchów z niego wychodzi / na ile to osób przepis?
Pozdrawiam!
Monika Molecka
Dzień dobry,
na sztuki nigdy nie liczyłam ale wychodzi około dla 4 osób