Racuchy drożdżowe z jabłkami

Puszyste drożdżowe racuchy, które w swoim wnętrzu kryją kawałki soczystych jabłek. Takie placuszki wystarczy oprószyć cukrem pudrem ale idealnie smakują również z domową konfiturą lub owocami na gorąco. 

 

 Składniki:

 100 ml mleka
30 g masła
20 g drożdży
70 g cukru
250 g mąki pszennej
2 jajka
1 łyżka soku z cytryny
1 duże jabłko
Dodatkowo:
cukier puder lub konfitury

Przygotowanie:

Masło roztopić i odstawić, mleko delikatnie podgrzać i wlać do masła, dodać rozkruszone drożdże, cukier i wymieszać. Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, ekstrakt z wanilii, sok z cytryny i rozczyn z drożdży. Wymieszać ciasto około 5 minut najlepiej mikserem lub hakiem do wyrabiania. 
Jabłko obrać i pokroić w większą kostkę. Pokrojone jabłka wmieszać do ciasta. 
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. 
Na patelni rozgrzać olej i nakładać porcję ciasta łyżką, pomagając sobie przy tym drugą łyżką formując koło. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoto. 
Podawać na ciepło z cukrem pudrem lub konfiturą. 
*wpis powstał w współpracy ze sklepem Kuchnie Świata

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

3 komentarze