Rollsy z serem, oliwkami i masłem czosnkowym
Rollsy z serem, oliwkami i masłem czosnkowym to puszyste bułeczki zawinięte z serami i oliwkami. Po upieczeniu posmarowane masłem czosnkowym idealnie pasują jako dodatek do grilla.
Składniki na 8 szt:
Ciasto:
300 ml letniej wody
25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych drożdży
500 g mąki pszennej
20 ml oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
Nadzienie:
100 g twardej mozarelli
30 g parmezanu
250 g oliwek zielonych i kalamata
2 łyżki kaparów
świeże zioła (tymianek, bazylia, oregano)
Masło czosnkowe:
30 g masła
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
W letniej wodzie rozmieszać drożdże. Następnie dodać mąkę, oliwę i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 1, 5 godz do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 30x 40 cm. Na całej powierzchni ciasta zetrzeć mozarellę, parmezan, ułożyć połówki oliwek, kapary i posypać ziołami. Ciasto zwinąć w rulon, zaczynając od długiego boku. Zlepić łączenie.
Rulon pokroić na 8 równych rollsów. Tak przygotowane bułki ułożyć w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min.
Piekarnik nagrzać do 200*C góra- dół.
Wyrośnięte rollsy piec około 35-40 min. Masło rozpuścić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszać i posmarować jeszcze gorące bułki.
Zapraszam na Instagram tam video z przygotowania