Rollsy z serem, oliwkami i masłem czosnkowym

Rollsy z serem, oliwkami i masłem czosnkowym to puszyste bułeczki zawinięte z serami i oliwkami. Po upieczeniu posmarowane masłem czosnkowym idealnie pasują jako dodatek do grilla. 
Składniki na 8 szt:

Ciasto:

300 ml letniej wody

25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych drożdży

500 g mąki pszennej

20 ml oliwy z oliwek

1,5 łyżeczki soli

Nadzienie:

100 g twardej mozarelli

30 g parmezanu

250 g oliwek zielonych i kalamata

2 łyżki kaparów

świeże zioła (tymianek, bazylia, oregano)

Masło czosnkowe:

30 g masła

1 ząbek czosnku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

W letniej wodzie rozmieszać drożdże. Następnie dodać mąkę, oliwę i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 1, 5 godz do wyrośnięcia. 

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 30x 40 cm. Na całej powierzchni ciasta zetrzeć mozarellę, parmezan, ułożyć połówki oliwek, kapary i posypać ziołami. Ciasto zwinąć w rulon, zaczynając od długiego boku. Zlepić łączenie. 

Rulon pokroić na 8 równych rollsów. Tak przygotowane bułki ułożyć w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min. 

Piekarnik nagrzać do 200*C góra- dół. 

Wyrośnięte rollsy piec około 35-40 min. Masło rozpuścić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszać i posmarować jeszcze gorące bułki. 

 

 

 

 

Zapraszam na Instagram tam video z przygotowania

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!