Ryba w zalewie octowej

Ryba w zalewie octowej to obowiązkowa pozycja na stole podczas każdej uroczystości lub z okazji Świąt w moim rodzinnym domu. Nie robię jej zbyt często ponieważ mój mąż nie jest fanem octu, ale Ja lubię sobie czasami wspomnieć dawne czasy 🙂
Składniki:

1 kg tuszy świeżej ryby np. karp, szczupak, sandacz (u mnie dorsz)

sól i pieprz

mąka, do panierowania

Zalewa octowa:

6 szkl wody

1 szkl octu 10%

6 łyżek cukru

2 łyżki soli

2 cebule

3 liście laurowe

3 ziela angielskie

3- 6 ziarenek pieprzu czarnego

Dodatkowo:

olej do smażenia

Przygotowanie:

Rybę należy umyć, osuszyć i podzielić na dzwonka. Dzwonka posypać solą i pieprzem a następnie obtoczyć w mące pszennej. Smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu na złoty kolor z każdej strony.

Cebulę obrać, pokroić w piórka. Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier sól oraz liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach. Zalewę gotować ok 10 min od zagotowania, aż cebula będzie miękka. Zalewę wystudzić.

Rybę ułożyć w dużym słoju lub szklanym naczyniu, zalać zalewą wraz z cebulą oraz przyprawami. Zalewa powinna całkowicie przykrywać rybę. Tak przygotowaną rybę przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 2 dni.

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

6 komentarzy