Ryż z marchewką i groszkiem
Ryż z marchewką i groszkiem to maślany smak i sypka konsystencja ryżu. Uwielbiamy go jako dodatek bo jest lekki i niezwykle smaczny.
Składniki dla 4 osób:
1 szkl ryżu basmati
1 i 3/4 szkl wody
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
1 marchewka
1/2 szkl mrożonego groszku zielonego
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Ryż wsypać na sitko i krótko przepłukać pod bieżącą wodą. Marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać marchewkę i podsmażyć 2-3 min. Następnie wsypać ryż, dodać masło, mrożony groszek i chwilę podsmażyć. Całość zalać wodą, dodać sól i przykryć pokrywką. Ryż dusić około 10-15 min raz po raz mieszając aby się nie przypalił. Ryż powinien być po tym czasie gotowy. Na koniec można dodać posikaną natkę pietruszki lub podawać bez.
Inspiracja: tu