Sałatka z awokado, pomidorem i czerwoną cebulką
To sałatka pasująca zarówno na śniadanie jak i na kolację. Idealnie pasuje do letniego grilla. Najlepiej smakuje świeżo po podaniu, później pomidor puszcza sok i jest bardziej mokra.
Składniki:
2 szt awokado
2 szt pomidor malinowy
1/2 czerwonej cebuli
3 szt ogórka małosolnego
1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
1 łyżka szczypiorku, posiekanego
Sos:
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka miodu lub syropu klonowego
2 łyżki oleju z awokado lub oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz
1 łyżka miodu lub syropu klonowego
2 łyżki oleju z awokado lub oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz
Przygotowanie:
Dojrzałe awokado obrać i pokroić w grubą kostkę. Pomidora i ogórka również pokroić w grubą kostkę. Wszystkie warzywa wraz z ziołami wymieszać w miseczce.
Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce.
Składniki na sos dokładnie wymieszać i odstawić.
Polać sosem bezpośrednio przed podaniem.
*w przepisie użyte zostały produkty ze sklepu Kuchnie Świata