Serniczki na patyku, cheescakesticks
Serniczki na patyku to bardzo efektowne kawałki sernika nabite na patyczek do lodów, każdy w innej polewie i posypce.
Gwarantuję Wam, że każdy będzie nimi zachwycony.
Składniki na 12 szt:
Spód:
170 g mąki pszennej 450
30 g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
60 g masła 82%
Masa serowa:
650 g sera na sernik najlepiej bardzo gęstego typu „Mój ulubiony”
1 budyń waniliowy bez cukru (37g)
5 jajek
1 szklanka cukru pudru
200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa biała:
400 g białej czekolady Fin Care (Lidl)
1 łyżeczka oleju kokosowego
kilka kropel barwnika różowego
Polewa ciemna:
250 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
1 łyżka oleju kokosowego
20 g czekolady mlecznej, na paski
Dodatkowo:
pistacje
ciasteczka Oreo
suszone płatki kwiatów jadalnych
świeże owoce (maliny, truskawki, borówki)
Przygotowanie:
Składniki na spód najpierw posiekać nożem a następnie zagnieść rękami na jednolite ciasto. Ja używam połowę ciasta bo lubię bardzo cienki spód, resztę mrożę. Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Ciasto wyłożyć równomiernie na dno tortownicy.
Piekarnik nagrzać do 160*C góra-dół.
Ser włożyć do dużej miski, dodać budyń waniliowy, cukier puder, jajka, ekstrakt waniliowy i śmietanę. Całość zmiksować na jednolitą masę tylko do połączenia składników. Nie ubijać zbyt długo aby nie napowietrzać masy.
Masę serową wylać na ciasto i wyrównać.
Sernik piec w nagrzanym do 160*C góra- dół piekarniku przez 60 min. Sernik dość mocno urośnie ale później opadnie. Jeśli zauważysz, że góra sernika mocno się przypieka można przykryć papierem do pieczenia. Sernik wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu, najlepiej po nocy w lodówce.
Sernik podzielić na 12 kawałków. Talerz lub tacę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim kawałki sernika tak aby się ze sobą nie stykały. Do serniczków wbić delikatnie patyczki. Serniczki włożyć do zamrażalnika na około 4 godz.
Polewy roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Przelać do wąskich i wysokich naczyń.
Zamrożone serniki zanurzać w polewie a następnie posypywać od razu dodatkami. Jeśli polewa nie sięga w całości aby pokryć sernik można pomóc sobie łyżeczką. Dekorację oczywiście wg gustu. Aby zrobić poprzeczne kreski z czekolady, należy odrobinę białej wymieszać z barwnikiem i przelać do małego woreczka, odciąć róg i polewać serniczki.
Serniczki schłodzić w lodówce.
8 komentarzy
Ja
Czy jak zjem, to odrośnie ponownie i tak bez końca?
Monika Molecka
Chciałabym taką magię 🙂
Mila
Czym mogę zastąpić olej kokosowy w polewie czekoladowej?
tyśka
Dzień dobry. Czy mogę przechowywać sernik w zamrażalniku kilka dni ?
Agata
Czy mogę zrobić je dzień wcześniej i przez noc przechowywać w zamrażalce? Wyglądają obłędnie i muszę je zrobic:)
Monika Molecka
Tak, można
Paulina
Czy mogę przygotować w piątek a podać w sobotę? Przygotowane przechowywać w lodówce e?
Monika Molecka
Tak. spokojnie wytrzymają nawet kilka dni