Serniczki w kokilkach z owocami leśnym pod podwójną pierzynką
Wyglądem może nie zachwycają, ale są pyszne. Owocowe, z chrupiącą bezą, na maślanym spodzie.
Porcja w sam raz do popołudniowej kawy.
Składniki na ciasto/ 4 szt:
250g mąki pszennej
100 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
2 żółtka (2 białka+ 2 łyżki cukru osobno ubić)
50 g cukru pudru
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 18%
Przygotowanie:
Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, proszek do pieczenia i żółtka, na końcu śmietanę. Szybko wyrobić zwartą kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Kokilki wyłożyć papierem do pieczenia. 1/2 ciasta wyłożyć na dno kokilek.
Składniki na masę serową:
300g sera półtłustego twarogowego
30 g roztopionego masła
2żółtka (2 białka ubić z 2 łyżkami cukru)
1 łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2żółtka (2 białka ubić z 2 łyżkami cukru)
1 łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Ser zemleć 2 razy przez maszynkę. Do sera dodawać powoli żółtka cały czas ucierając. Następnie dodajemy budyń, proszek i schłodzone roztopione masło.
Na sam koniec dodajemy ubite z cukrem białka i delikatnie mieszamy.
Ser wykładamy na ciasto w naczyniach. Na ser układamy owoce delikatnie wciskając je w ser. Na owoce rozkładamy ubite z cukrem białka które pozostały od ciasta. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciast. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 min.
Pozostwić w foremkach do wystudzenia.
Smacznego !
