Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej świetnie pasuje do kotletów z ryby czy mięsa. Surówka z kapusty pekińskiej jest soczysta i aromatyczna.
Składniki dla 3 osób:
1/2 kapusty pekińskiej
1 szt marchewki
1/4 jabłka
3 cm kawałek pora
1 łyżeczka szczypiorku
1 łyżeczka pietruszki
Składniki na dressing:
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu greckiego lub naturalnego (ew.śmietany 12%)
1/2 łyżeczki chrzanu
sól, pieprz
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Kapustę umyć, obrać zewnętrzne liście jeśli są uszkodzone, przekroić na ćwiartki i wykroić głąb.
Kapustę cieniutko poszatkować, włożyć do miski. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora pokroić w cienkie półksiężyce. Dodać szczypiorek i pietruszkę.
Doprawić solą, pieprzem i wymieszać.
Składniki na dressing wymieszać i dodać do surówki najlepiej 15 min przed podaniem.
Smacznego!!!