Szarlotka cesarska czyli jabłka w cieście
Nie bez powodu szarlotka ta nazywa się cesarską. Jest to jedna z najlepszych jaką jadłam! A jadłam sporo 😀 Kruche maślane ciasto, rozpływające się w ustach delikatne jabłko i cynamon to połączenie godne cesarza. Wpisuję je na stałę do mojego przepiśnika.
Składniki:
na okrągłą formę o śr. 32cm lub prostokątną o wym: 30×20
Ciasto:
350g mąki pszennej
250g chłodnego masła
80g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka ekstraktu z wanilli lub cukru z prawdziwą wanilią
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatkowo:
5 dużych jabłek najlepiej antonówka lub szara reneta (ja miałam jonagold i też wyszła)
2-3 łyżki cukru
cynamon
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki bułki tartej
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i posiekać z zimnym masłem. Dodać żółtka, cukier puder, ekstrakt z wanilii i sól. Ciasto szybko wyrobić i zlepić w kulę. Podzielić na dwie równe części i każdą z nich owinąć folią i schować do lodówki na ok 1 godz.
Jabłka obrać, przekroić na pół, łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek zasypać 3 łyżkami cukru, wymieszać, dodać sok z cytryny i odstawić na ok20 min żeby jabłka puściły sok.
Formę wysmarować masłem.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Jedną część ciasta wyjąć z lodówki i na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować na placek o średnicy formy dodając 2 cm żeby powstały boki.
Ciasto przełożyć do formy. Ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 10 min. żeby ciasto się delikatnie podpiekło.
Wyjąć podpieczone ciasto i posypać bułką tartą.
Temperaturę obniżyć do 180stopni.
Jabłka ułożyć jedno przy drugim, posypać je cynamonem.
Drugą część ciasta rozwałkować cienko i nawinąć na wałek. Przenieść na jabłka i delikatnie docisnąć, uważając aby nie przerwać ciasta.
Wstawić do piekarnika i piec ok 50min. Jeżeli ciasto zbyt szybko się zarumieni można nakryć papierem do pieczenia.
Gotowe ciasto po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
*w przepisie użyte zostały produkty ze sklepu Kuchnie Świata
4 komentarze
sarenka334@wp.pl
Mi niestety nie udało się nałożyć góry bez przerwania ?
Agnieszka
Szarlotka rewelacja!! Polecam ❤️
Monika Molecka
Dziękuję <3
Lena
koniecznie przetestuję ten przepis 🙂