Szarlotka z sosem waniliowym

Szarlotka z sosem waniliowym to niebiański smak maślanego ciasta kruchego w połączeniu z cynamonowymi jabłkami. Kawałek szarlotki dopieszczony sosem waniliowym to prawdziwa rozkosz.
Składniki na formę o śr:. 24 cm:

Ciasto:

300 g mąki pszennej

50 g cukru drobnego

200 g masła extra 82%

1 łyżeczka octu

4 łyżeczki zimnej wody

szczypta soli

Nadzienie jabłkowe:

2 łyżki masła extra 82%

7 dużych jabłek

180 g cukru trzcinowego

1,5 łyżeczki cynamonu

2 łyżki soku z cytryny

odrobina skórki z cytryny

1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej+100 ml wody

Dodatkowo:

1 żółtko+ 2 łyżki mleka

1 łyżeczka cukru kryształ

Sos waniliowy:

200 ml mleka

100 ml śmietany kremówki 30%

2 łyżeczki pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii

3 żółtka

40 g cukru

1 łyżeczka mąki pszennej (jeśli sos ma być bardzo gęsty)

Przygotowanie:

Mąkę pszenną wysypać na stolnicę, dodać cukier, zimne masło, wodę i ocet oraz szczyptę soli. Całość posiekać nożem aż zacznie powstawać kruszonka. Zagnieść rękami dość szybko ciasto aby masło nie ociepliło się zbyt mocno.

Można wyrobić w Thermomixie. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasiennie i pokroić w dość dużą kostkę.

Na dużej patelni roztopić masło, dodać jabłka, cukier, sok z cytryny, cynamon i skórkę z cytryny. Smażyć ok 10 min. Do jabłek wlać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i smażyć jeszcze 2 minuty. Nadzienie jabłkowe całkowicie wystudzić.

Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.

Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o średnicy ok 30 cm. Ciasto nawinąć na wałek i przenieść na formę. Wyrównać i odciąć brzegi nożem. Resztę ciasta ponownie zagnieść w kulę.

Do wyłożonej ciastem formy wyłożyć nadzienie jabłkowe. Z reszta ciasta rozwałkować cienki płat i pociąć na paski o szerokości 1 cm. Ułożyć paski na jabłkach tworząc kratkę. Tak przygotowaną szarlotkę posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem a następnie posypać cukrem kryształem. Szarlotkę piec w nagrzanym do 180*C piekarniku przez ok 50 min. Szarlotkę schłodzić przez ok 2 godz.

Mleko i śmietankę wlać do rondelka, dodać pastę z wanilii lub wydrążone ziarna z laski wanilii i podgrzewać.
Żółtka utrzeć razem z cukrem na jasną pianę (pod koniec dodając 1 łyżeczkę mąki). Kiedy mleko ze śmietaną zaczną się gotować dodać do utartych żółtek 1/2 szklanki gorącej śmietanki z mlekiem, wymieszać a następnie całość wlać do garnka. Mieszając jeszcze chwilę gotować. Sos ciepły jest dość rzadki ale po schłodzeniu w lodówce gęstnieje.

Szarlotkę przed podaniem polać sosem waniliowym.

 

 

 

 

Inspiracja: tu

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazane video jak wykonać szarlotkę i sos waniliowy
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

4 komentarze