Szarlotki w pucharkach

Szarlotki w pucharkach to hit każdej imprezy! Małe deserki na wzór ulubionego ciasta szarlotki. Jest bardzo chrupiąca kruszonka, jabłka z lekką nutą cynamonu oraz bita śmietana na której znajdują się chrupiące płatki migdałów. Całość smakuje wybornie.
Składniki na 16 szt:

Kruszonka:

100 g mąki krupczatki

75 g masła 82%

75 g cukru pudru

Jabłka:

4-5 jabłek

1/3 łyżeczki cynamonu

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soku z cytryny

Śmietana:

500 ml śmietany 30%

250 g mascarpone

1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

3 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200*C góra-dół.

Składniki na kruszonkę zagnieść palcami dokładnie aż powstaną grudki. Kruszonkę najlepiej zrobić z mąki krupczatki ponieważ nawet po 2 dniach kruszonka będzie nadał chrupiąca. Można również użyć zwykłej mąki pszennej typ 450 lub 500. Kruszonkę wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15-20 aż uzyska złoty kolor. W trakcie można przemieszać aby równomiernie się upiekła.

Kruszonkę dokładnie wystudzić, przełożyć do woreczka i pokruszyć uderzając łyżką.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w  kostkę. Jabłka usmażyć razem z cynamonem, sokiem z cytryny i cukrem aż będą miękkie i odparuje z nich sok. Jabłka przestudzić.

Schłodzoną śmietanę razem z mascarpone i cukrem pudrem ubić na gęsty krem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni na złoty kolor.

Do pucharków, kieliszków lub słoiczków nałożyć kruszonkę, jabłka, wycisnąć śmietanę i całość posypać prażonymi płatkami migdałów.

 

Inspiracja: tutaj

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

3 komentarze