Tagliatelle Alfredo z łososiem i szpinakiem
Tagliatelle Alfredo z łososiem i szpinakiem to makaron w ekstra kremowym sosie z dużą ilością tartego parmezanu. Dodałam również wcześniej podsmażone kawałki łososia i świeże liście szpinaku. Jakie to jest pyszne!
Składniki dla 3 osób:
150 g makaronu tagliatelle
1 łyżka oleju
250 g świeżego łososia
1 łyżka masła
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
250 ml śmietanki kremówki 30%
80 g parmezanu
80 g świeżego szpinaku
2 łyżeczki kaparów
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz
odrobina płatków chilli
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotować wodę z solą, dodać makaron i ugotować al dente. Odlać 1/2 szklanki wody z gotującego się makaronu (przyda się do rozcieńczenia sosu). Łososia pokroić w grubą kostkę. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Parmezan zetrzeć na drobnych oczkach i wymieszać ze śmietanką.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać kawałki łososia i obsmażyć z każdej strony. Łososia zdjąć z patelni i na tę samą patelnię dodać 1 łyżkę masła, pokrojoną cebulkę i krótko zeszklić. Następnie dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, kapary, szpinak i całość zalać śmietanką z parmezanem. Całość doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na sam koniec dodać podsmażonego łososia i odrobinę płatków chilli. Sos chwilę pogotować, ok 8-10 min. Do sosu dodać ugotowany al dente makaron, wymieszać. W przypadku kiedy makaron będzie posklejany to dodać odrobinę wody spod gotującego się makaronu.
Tagliatelle Alfredo z łososiem i szpinakiem nałożyć na talerze, posypać startym parmezanem.