Tort czekoladowy Rocher
Najlepsze połączenie to czekolada, orzechy i owoce. Tak powstał tort na moje osobiste urodziny. Postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na ten cudowny w smaku tort.
Składniki na tort o średnicy 21 cm:
1/3 szkl. kakao gorzkiego
Nasączenie:
200 ml wody mineralnej niegazowanej
6 łyżek soku z cytryny
3 łyżki cukru (wg uznania)
5 łyżek wódki (opcjonalnie)
130 g kremu czekoladowo- orzechowego Nutella
20 g gorzkiej czekolady
40 g prażonych orzechów laskowych (do zakupienia w Lidlu)
Ganache czekoladowy do tynkowania:
200 g śmietany kremówki 30%
80 g czekolady gorzkiej 64%
20 g czekolady mlecznej
Drip czekoladowy:
60 g śmietany kremówki 30%
30 g czekolady gorzkiej 64%
20 g czekolady mlecznej
Dodatkowo:
250 g świeżych malin
100 g świeżych truskawek
50 g borówek
kilka pralin Ferrero Rocher
Przygotowanie:
Ganache czekoladowy do tynkowania: Przygotować należy dzień wcześniej. Czekolady pokruszyć i umieścić w miseczce. Śmietanę podgrzać ale nie zagotować. Zalać czekoladę, zostawić na 2 min a następnie wymieszać aż do rozpuszczenia. Miskę przykryć folią spożywczą i schować do lodówki na 12 godz.
Wychłodzony ganache podbić mikserem ale krótko, bo inaczej będzie zbyt gęste aby otynkować nim tort.
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, dodawać cukier łyżka po łyżce aż całkowicie się rozpuści. Dalej miksując dodawać żółtka jedno po drugim. Mąkę z kakao przesiać przez sito i w dwóch partiach dodać do ubitych jajek, wymieszać już szpatułką
Przełożyć do formy 21 cm i piec do suchego patyczka ok 40 min w 165-170 stopniach.
Frużelina wiśniowa: Wiśnie włożyć do garnka z cukrem i sokiem z cytryny, podgrzewać aż puszczą sok. Wlać mąkę ziemniaczaną z wodą i energicznie mieszać. Gotować około 1 minutę. Zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać frużelinę i odstawić do wystudzenia.
Krem śmietankowy: Wszystkie składniki mocno schłodzone zmiksować na gładki i gęsty krem
Krem Rocher: Orzechy posiekać drobno. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do wystudzenia.
Dobrze schłodzony serek mascarpone razem z nutellą zmiksować, dodać roztopioną czekoladę dalej miksując aż otrzymamy gęsty krem. Na końcu dodać posiekane orzechy i wymieszać.
Drip czekoladowy: Czekoladę dzielimy na małe kawałki. Śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Polewę studzimy.
Przełożenie tortu:
Biszkopt przecinamy na 3 części za pomocą ostrego noża (wierzch tortu u mnie jest spodem, natomiast spód idzie na samą górę. Dzięki temu tort jest równy).
Tort składamy w rancie cukierniczym. Pierwszy blat biszkoptu układamy na podkładzie, nasączamy ponczem. Wykładamy warstwę kremu śmietankowego, następnie za pomocą rękawa cukierniczego robimy rant z kremu tak aby frużelina nie wyciekła. Na środek wykładamy całą frużelinę wiśniową. Przykrywamy kolejnym blatem biszkoptu, nasączamy. Wykładamy cały krem Rocher, na niego wykładamy połowę świeżych malin i przykrywamy ostatnim blatem biszkoptu, który również nasączamy.
Tort wstawiamy do lodówki na około 4 godziny. Po tym czasie tort wyjąć i dopiero ubijać ganache do tynkowania. Tort tynkujemy kremem z góry i po boku. Za pomocą małej łyżeczki łyżeczki rozprowadzamy polewę czekoladową, kontrolując spływy dripu. Tort Rocher dekorujemy świeżymi owocami i pralinami.
65 komentarzy
Danuta
Pani Moniko,
Robiłam ganache czekoladowy do tynkowania ze śmietanki 30% i mi nie zgęstniał. Czy mogę zrobić następnym razem na śmietance 36%?
Ewelina
Pani Moniko, czy ganache może być w lodówce dłużej niz 12 godzin?
Justyna
Witam. Po raz pierwszy będę piekła tort stąd moje pytanie.
Ile ml śmietany kremówki należy dodać do ganache i do dripu? Z góry pięknie dziękuje za odpowiedź.
Monika Molecka
Tak jak jest napisane w przepisie
Anna
Czy żelatynę należy rozpuścić w odrobinie gorącej wody i wtedy dodać do gorących wiśni?
Iwona
Krem Roche mi się zważył już 2 razy. Wykonuje wszytsko zgodnie z przepisem. Czy Nutella powinna być też schłodzoną??
Monika Molecka
Krem waży się tylko w dwóch przypadkach: za długo miksowane (wystarczy tylko kilka obrotów mikserem) lub za gorąca czekolada
Alicja
Czy można zastąpić biszkopt czekoladowy brownie? U nas w rodzinie niestety nikt nie lubi biszkoptu 🙂
Monika Molecka
Nigdy nie robiłam tortu z brownie ale jeśli Pani robiła to pewnie wie czy wyjdzie 🙂
I ola
Czy po nałożeniu tynku trzeba schłodzić przed nałożeniem dripu?
Monika Molecka
Tak minimum kilka godzin
Dominika
Czy zamiast malin można dodać truskawki?
I czy blaty nasączamy tylko z jeden strony?
Dizekuje za odpowiedź i pozdrawiam ❤️
Inez
Hej! Czy frużelinę wiśniową można zastąpić czymś innym lub inną frużeliną? Jaka by tu pasowała? 🙂 Pozdrawiam!
Magda
Po delikatnym zmiksowaniu tynk zrobił się rzadki . Czy to normalne? Ciężko było go nałożyć 🙂
AgnieszkaP
Zrobiłam i wyszło super. Z tym że zamiast alkoholu dodałam Garanoli, bo dzIeci miały jeść. Ale absolutne cudo. Dziękuję. Mogę podesłać moje zdjęcie:)
Karolina Jakubiuk
Czy mozna beż tego rantu?
Danusia
W przepisie nie ma proszku do pieczenia. Tak ma być?
Monika Molecka
Do biszkoptu nie dodajemy proszku do pieczenia 🙂
Anita
Witaj, czy tort można zrobić dzień wcześniej, a wykończyć (ganache i drip) następnego dnia?
Monika Molecka
Tak można
Anna
Witam . Czy wiśnie ubijane w sloiku z cukrem nadaja sie na frużelinę??
Monika Molecka
Frużelinę należy robić tylko ze świezych lub mrożonych owoców 🙂
Sylwia
Witam 🙂 Czy tort tynkujemy na dwa razy? Najpierw cienką warstwą, potem lodówka i później druga warstwa?? Tak jak w instastories o składaniu tortu?? ❤️❤️
Monika Molecka
Tak można na dwa razy ale jeśli jest wprawa w tynkowaniu można na raz
Ola
Witam, ile dodaje Pani nutelli do kremu ?
Sylwia
Witam, na ile osób wystarczy taki tort?
Kamila
Witam
Czy można użyć orzechów włoskich posiekać i uprażyć na patelni?
I zamiast fruzeliny wyłożyć żelkę wisniowa?
Monika Molecka
Tak, można
Agnieszka
Witam chcę upiec tort Rocher o średnicy 25cm jak przeliczyć składniki na tą objętość ?
Kasia
Pani Moniko, szykuję się do wykonania tego tortu. Uważnie studiuję przepis i mam kilka pytań: 1) jakiej wysokości rant wybrać?; 2) czy ma Pani jakiś posób na przewiezienie tortu?; 3) czy tort wykańczać w dniu jedzenia, cyz można dzień wcześniej bo wytrzyma w lodówce? 4) czy tort będzie wystarczający dla 7 osób, czy lepiej zwiększyć proporcje? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam!
Ammm
Pani Moniko! Czy na krem Rocher mogę położyć mrożone maliny zamiast świeżych?
Monika Molecka
Tak, maliny można ułożyć mrożone
Klaudia
Witam, czy jest jakaś różnica w proporcjach frużeliny przy wykorzystaniu innych owoców? planuję zrobić frużelinę z malin mrożonych.
Monika Molecka
Witam,
maliny mają mniej soku niż np truskawki dlatego należy ich dać wiecej.
Panidorka
Tort wyglada mega, kremy w srodku obledne😋 na pewno do powtorzenia, ale zdecydowanie zrobie inny tynk, bo ten z przepisu mi sie zwarzyl a po uratowaniu byl bardzo rzadki. No i drip chyba tez nie wyszedl, w mojej ocenie bardzo rzadki i niestety nie uzyskalam efektu, jak na zdjeciu, wiec raczej zrezygnowalabym z takiej ilosci kremowki na rzecz czekolady, zeby uzyskac tezsza konsystencje.
kinga
czy tych kremów zostaje dużo ? bo biszkopt nieduzy , a wydaje mi się że składników na te wszystkie kremy sporo
JusiaWie
Przepyszny!!
Goście byli zachwyceni!!
Mega, mega i to mega polecam!!
Hania
Czy tort jest bardzo słodki? Chciałabym wypróbować przepis na 40 urodziny męża, ale on nie lubi zbyt słodkich tortów. ☹️
Sandra
Witam czy można użyc wiśni drążpnych w słoiku?
Monika Molecka
nie, ponieważ aby utworzyła się frużelina wiśnie muszą puścić sok. Dając takie ze słoika są już pozbawione prawie soku
Ania
Co zamiast świeżych malin do kremu?
Jenny
Do you please have recepie in English? Thanks
wikaaa
Jakiej wysokości powinna być tortownica?
Bata
Hejo! Jaka wysokość tortu?
Monika Molecka
Nie mierzę swoich tortów
Natalia
Mam szybkie pytanie – czy po tynkowaniu tego tortu, trzeba go wstawiać do lodówki do zastygnięcia, zanim poleję dipem?
Dzięki!:)
Monika Molecka
Tak do schłodzenia
Beata
Czy mozna jakos przyspieszyc robienie ganache ? Tort robie na dzisiaj. Albo czym moge zastapic zeby otynkowac ?
Monika Molecka
Można zrobić tynk Milky Way z kakao gorzkim
Magda
Czy można dodać coś innego zamiast wódki do nasączania??
Monika Molecka
Jasne, można nasączyć wodą z cytryną i cukrem, herbatą owocową z cukrem, sokiem owocowym itp 🙂
Jagoda
Witam, chce w weekend wykonać ten torcik tylko,że w tortownicy o średnicy 24 cm czy mam zwiększyć ilość skladnikow, o ile ? Chciałabym żeby mój tort był wysoki ☺️
Monika Molecka
Witam serdecznie,
Niestety nie umiem tego tak obliczyć.
Trzeba będzie skorzystać z przelicznika form w internecie tam będzie wszystko jasne.
Pozdrawiam
Monika
Ewelina
A czy można dodać mascarpone do ganache?można zrobić z proporcji takich 400-500 ml śmietanki 30%,250 g mascarpone,2 gorzkie czkolady?mascarpone ze schłodzoną czekoladą ubić razem tak?
Monika Molecka
Nie wiem nie sprawdzałam takich proporcji
Sylwia
Ten Tory to mistrzostwo ! Oczywiście nie mam aż takiego talentu jak Pani Monika ale jest pyszny fantastyczny i wart poświęcenia czasu by go stworzyć !!!! Serdecznie polecam ! Pychaaaaaaaaaaaaaa !
Monika Molecka
Bardzo serdecznie dziękuję! 🙂
Ruda
Po prostu BOMBA!!!
Dziekuje za przepis😁
Wersja dla dzieci bezalkoholowa.
Nastepny nasacze alkoholem🤣🤣
Upieklam w tortownicy 24cm z podanych skladnikow, skrocilam czs pieczenia do 30 min.
Poniewaz wychodzi nizszy i nie da sie przekroic na trzy czesci upieklam dwa i wykorzystalam trzy czesci. Masy wystarczylo😁
Pozdrowienia i jeszcze raz dziekuje😁
Unknown
Przepiękny tort.???
Magdalena
Ten tort to jest mistrz, przepyszny, wszyscy zachwyceni. Zreszta co bym nie zrobiła z Twojego bloga to jest obłęd. Pozdrawiam i proszę o więcej 😉
Małgosia
Dzień dobry, zostało mi sporo kremu Rocher, którym przekładałam blaty biszkoptu, czy mogę go użyć również do obłożenia tortu?
Nadia
Dzień dobry ☺️ Pani Moniko, a czy biszkopt pieczemy dzień wcześniej czy można tego samego dnia kiedy będziemy składać tort?
Monika Molecka
Dzień dobry,
biszkopt można upiec nawet 2-3 dni przed składaniem tortu 🙂
Kulinarna Gosia
Wygląda pięknie! 🙂
Justyna
Witam. Po raz pierwszy będę piekła tort stąd moje pytanie.
Ile ml śmietany kremówki należy dodać do ganache i do dripu?