Tort ptasie mleczko

Tort ptasie mleczko

Ptasie mleczko robiła nam mama w pucharkach jako deser. Kiedy widziała jak je uwielbiamy zaczęła piec biszkopt a na to wylewała puszystą, owocową i mleczną piankę, tworząc słodki tort ptasie mleczko. W sezonie letnim do środka dodaję świeże truskawki, maliny czy jagody wtedy jest jeszcze lepsza.
Zamiast pieczonego biszkoptu można użyć gotowych biszkoptów lub herbatników.
Ja użyłam blatu, który został od pieczenia tortu dlatego mój biszkopt jest niski.

Składniki na formę o śr. 22-24 cm

Biszkopt, paczkę biszkoptów lub 2 paczki herbatników :

2 jajka
70 g drobnego cukru
50 g mąki pszennej tortowej typ 450
20 g mąki ziemniaczanej

Ptasie mleczko:

2 galaretki truskawkowe lub malinowe
600 ml wody
600 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru

 Dodatkowo:

 Świeże owoce tj. maliny, porzeczki, truskawki, borówki

Przygotowanie:

Upiec biszkopt. Jeśli będą użyte gotowe biszkopt lub herbatniki od razu wyłożyć nimi dno tortownicy i pominąć etap pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 165*C góra- dół bez termoobiegu.

Tortownicę o średnicy 22-24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia(samo dno, nie smarować boków).

Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną odmierzyć a następnie przesiać przez sitko. Cukier odmierzyć do osobnej miski.

Białka ubić na sztywną pianę, pamiętać aby nie przebić. Pod koniec dodawać cukier łyżka po łyżce aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas miksując.

Na końcu dodać mąkę i wymieszać delikatnie szpatułką aż całkowicie się wymiesza.

Ciasto wyłożyć na blachę i wyrównać. Piec w temperaturze 165*C ok 15-20 min do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę lub blat z wysokości 20 cm.Wtedy biszkopt już nie opadnie.

Zostawić do wystygnięcia w formie. Następnie wyjąć i oderwać papier.

 Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do całkowitego wystygnięcia i lekkiego tężenia. Schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem ubić na sztywno (3 łyżki odłożyć do dekoracji tortu). Na sam koniec cienkim strumieniem wlewać lekko tężejącą galaretkę, miksować na najmniejszych obrotach aż do połączenia.

Ciasto powinno być wykonywane w rancie cukierniczym lub tortownicy, aby masa która nie jest jeszcze stężała, nie wypłynęła.

Biszkopt ułożyć na podkładzie do tortów lub paterze, założyć obręcz tortownicy lub rant cukierniczy i wylać szybko ptasie mleczko.

Trzeba to robić dość szybko ponieważ szybko się tężeje.

Tort ptasie mleczko wstawić do lodówki na ok 2 godz.

 Po tym czasie udekorować kleksami pozostałej bitej śmietany i świeżymi owocami.

Smacznego!!!

Tort ptasie mleczko

Tort ptasie mleczko

Tort ptasie mleczko

 Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

5 komentarzy

  • Marta

    Czy można zastąpić galaretkę żelatyna? Jeśli tak to w jakich proporcjach?
    Z góry dziękuję 🙂

  • Joanna

    Dzis próbowałam zrobić to ciasto. Dolewając galaretkę do ubitej śmietanki, zważyła się.. co mogło pójść nie tak? Pozdrawiam ślicznie