Wołowina po azjatycku
Wołowina po azjatycku to ekspresowe danie a smakuje jak z małej orientalnej knajpki. Warzywa można dodać jakie tylko lubimy. Ja miałam groszek cukrowy, który fajnie chrupał bo był taki al dente 🙂
Składniki dla 3 osób:
250 g polędwicy wołowej lub ligawy
1 papryka czerwona
100 g groszku cukrowego
1 cebula (1/2 białej, 1/2 czerwonej)
2 łyżki oleju
Marynata:
50 ml sosu sojowego jasnego
20 ml octu ryżowego
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka miodu
150 ml wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
pieprz
1 ząbek czosnku
Dodatkowo:
szczypiorek
sezam
ryż
Przygotowanie:
Wołowinę należy pokroić w poprzek włókien na bardzo cienkie plastry a następnie w cienkie paseczki. Mięso przełożyć do miski i dodać: Sos sojowy, mąkę ziemniaczaną, wodę, sok z limonki, ocet ryżowy, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i miód. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 20 min.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne a następnie pokroić w cienkie paski.
Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę, podsmażyć aż zacznie się rumienić a następnie dodać paprykę oraz groszek cukrowy i smażyć pod przykryciem ok 4-5 minut. Na patelnie dodać zamarynowane mięso wraz z marynatą i całość mieszając smażyć ok 1-2 minut. Nie smażyć zbyt długo bo mięso stanie się twarde i gumowe. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Gotowe danie posypać szczypiorkiem i sezamem. Podawać z ryżem oraz ćwiartką limonki. Skropić danie limonką i jeść:)
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA.
Jeden komentarz
https://euro-medical.pl/kardiomonitory
Tego typu wołowina to jeden z moich ulubionych przysmaków. Uważam, że jeden z najlepszych.