
Zakwas na żurek
Już niedługo będziemy gotować żurek wielkanocny, warto więc już zastawić zakwas na żurek, a później zamknąć w butelce i postawić w lodówce. Do zrobienia zakwasu na żurek potrzebujemy paru składników, a smak żurku jest niepowtarzalny.
Składniki:
3 szklanki przegotowanej letniej wody
1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000
2 ząbki czosnku
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
5 ziarenek pieprzu
Przygotowanie:
Do wyparzonego szklanego lub kamionkowego naczynia wsypać mąkę, wlać wodę i wymieszać dokładnie aby nie było grudek. Obrać czosnek i rozgnieść. Do naczynia dodać liście laurowe, ziela angielskie, ziarna pieprzu i czosnek. Wymieszać, przykryć gazą, przyciągnąć gumką lub sznurkiem i odstawić w zaciemnione, ciepłe miejsce.
Zakwas codziennie mieszać przez 5 dni, ale może zdarzyć się tak że zakwas będzie gotowy wcześniej. Wszystko zależy od temp w mieszkaniu.
Gotowy zakwas przecedzić do butelki lub słoika, zakręcić i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
11 komentarzy
Dorota
Czy do żurku dodaje się rozmieszany zakwas, czyli wodę i mąkę, czy tylko samą wytąconą wodą z zakwasu?
Monika Molecka
Tak oczywiście, że rozmieszany
Anna
W przepisie napisane jest że zakwas może być gotowy szybciej. Po czym to poznać?
Monika Molecka
Zakwas nie będzie miał piany na wierzchu, będzie pachnieć i smakować kwaśno.
K
Czy zakwas można w całości przelać do butelki i trzymać w lodówce?
Monika Molecka
Tak można
Iwona
Witam, czy można użyć mąki żytniej typ 720 bo tylko taka posiadam? Pozdrawiam
DoubleIdentity
Dzięki za przepis! Kupuje jutro make i działam 🙂 święta już blisko, zakwas jak znalazł!
Monika Molecka
Święta bez żurku nie mogą się odbyć 😀
DOUBLEIDENTITY
Tak! Dokładnie, ale i Boże Narodzenie. Więc już tradycyjnie, nastawiam Twój zakwas ? Pozdrawiam ?
Monika Molecka
Niestety nie, mąka powinna być żytnia pełnoziarnista typ 2000