Zapiekane bagietki z salami
Zapiekanki to zawsze dobry pomysł na kolacje. Chrupiące, pomidorowe z ciągnącym serem bagietki, nie potrzebują żadnych sosów. Pyszne jednym słowem.
Składniki:
2 szt pół-bagietek lub 1 długa
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
80g pasaty pomidorowej
30g przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego oregano
sól
pieprz
100g sera gouda
2 łyżki serka grani lub ziarnistego
6 szt mini salami lub plastrów salami pokrojonego na mniejsze kawałki
3 różyczki brokuła pokrojonego na drobne kawałki
1/4 czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę
Przygotowanie:
Bagietki przekroić wzdłuż i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół.
Cebulkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie aż zacznie się brązowieć. Dodać przecier pomidorowy oraz pasatę, bazylię i oregano oraz sól i pieprz do smaku.
Gotować przez około 5 min.
Gotowym sosem posmarować przekrojone bagietki
Ser zółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z serkiem grani lub ziarnistym.
Ser rozłożyć na bagietkach.
Następnie ułożyć kawałki salami, papryki i różyczki surowego brokuła.
Bagietki wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 13-15 min.
Podawać na ciepło.