Zapiekane brzoskwinie z cytrynowym ciastem

Zapiekane brzoskwinie z cytrynowym ciastem to przepyszny deser w postaci soczystych brzoskwiń pokrytych cytrynową warstwą ciasta. Deser jeszcze ciepły podany z lodami smakuje wybornie. 
Składniki na 4 kokilki o poj. 200 ml:

4 dojrzałe brzoskwinie

50 g cukru trzcinowego

2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

szczypta cynamonu

1 łyżka soku z cytryny

Ciasto:

100 g mąki pszennej typ 450

60 g cukru

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

125 ml mleka

60 g masła

skórka otarta z 1/2 wyszorowanej cytryny

Dodatkowo:

lody waniliowe

Przygotowanie:

Brzoskwinie zalać wrzątkiem i zostawić na 2 minuty. Obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Brzoskwinie wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną, cynamonem i sokiem z cytryny. 

Brzoskwinie przełożyć do naczyń żaroodpornych.

Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.

Masło roztopić i wystudzić. W misce wymieszać mąkę pszennej, cukier, proszek do pieczenia. Następnie dodać skórkę z cytryny i wymieszać. Do suchych składników dodać mleko i roztopione masło. Całość wymieszać na jednolitej konsystencji ciasto. 

Ciasto nałożyć do naczyń z brzoskwiniami. Po około 1,5-2 łyżki. Brzoskwinie z ciastem zapiekać przez ok 25-30 min w temp 180*C góra- dół. Zapiekane brzoskwinie z cytrynowym ciastem wyjąć z piekarnika i zostawić na 15 min żeby przestygły. Podawać z gałką lodów waniliowych.

 

 

 

Inspiracja: tutaj

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!