Zapiekane brzoskwinie z cytrynowym ciastem

Zapiekane brzoskwinie z cytrynowym ciastem to przepyszny deser w postaci soczystych brzoskwiń pokrytych cytrynową warstwą ciasta. Deser jeszcze ciepły podany z lodami smakuje wybornie. 
Składniki na 4 kokilki o poj. 200 ml:

4 dojrzałe brzoskwinie

50 g cukru trzcinowego

2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

szczypta cynamonu

1 łyżka soku z cytryny

Ciasto:

100 g mąki pszennej typ 450

60 g cukru

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

125 ml mleka

60 g masła

skórka otarta z 1/2 wyszorowanej cytryny

Dodatkowo:

lody waniliowe

Przygotowanie:

Brzoskwinie zalać wrzątkiem i zostawić na 2 minuty. Obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Brzoskwinie wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną, cynamonem i sokiem z cytryny. 

Brzoskwinie przełożyć do naczyń żaroodpornych.

Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.

Masło roztopić i wystudzić. W misce wymieszać mąkę pszennej, cukier, proszek do pieczenia. Następnie dodać skórkę z cytryny i wymieszać. Do suchych składników dodać mleko i roztopione masło. Całość wymieszać na jednolitej konsystencji ciasto. 

Ciasto nałożyć do naczyń z brzoskwiniami. Po około 1,5-2 łyżki. Brzoskwinie z ciastem zapiekać przez ok 25-30 min w temp 180*C góra- dół. Zapiekane brzoskwinie z cytrynowym ciastem wyjąć z piekarnika i zostawić na 15 min żeby przestygły. Podawać z gałką lodów waniliowych.

 

 

 

Inspiracja: tutaj

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

4 komentarze

  • madepics.org

    You are so interesting! I don’t believe I have read through a
    single thing like this before. So great to discover someone with some original thoughts on this topic.
    Really.. thanks for starting this up. This site is one thing that is
    needed on the internet, someone with a bit of originality!