Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym
Uwielbiam te zapiekane naleśniki z mięsem mielonym bo możemy do środka włożyć obojętnie jakie warzywa i z mięsem możemy pokombinować. Najchętniej dodaję pieczarki i paprykę ale świetnie sprawdzą się brokuły, groszek czy cukinia.
Składniki na naleśniki, ok 8 szt:
200 g mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
szczypta soli
Nadzienie:
500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
2 łyżki oliwy
1 papryka czerwona
200 g pieczarek
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki oregano
sól i pieprz
100 g sera żółtego, tartego
Sos pomidorowy:
600 ml passaty pomidorowej
1 łyżka masła
1/2 cebulki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz
50 ml śmietanki kremówki 30%+ 1 łyżeczka mąki pszennej, kukurydzianej lub ryżowej
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Tylko do połączenia składników.
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej i delikatnie natłuszczonej patelni. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już i ścięty.
Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ser zetrzeć na tarce.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i smażyć cebulkę aż się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać mięso mielone i smażyć aż zacznie się rumienić.
Mięso przełożyć na miskę a na tę samą patelnię dodać kolejną łyżkę oliwy i dodać pieczarki oraz paprykę. Smażyć aż całkowicie odparuje woda. Dodać przyprawy: sól, pieprz, oregano.
Warzywa wymieszać z podsmażonym mięsem i połową startego żółtego sera (drugą połowę zostawić do posypania naleśników).
W garnku rozpuścić masło i podsmażyć pokrojoną bardzo drobno cebulkę i chwilę podsmażyć.
Dodać passatę pomidorową, sól, cukier, pieprz i gotować około 15-20 min. Dodać śmietankę w której rozmieszana jest 1 łyżeczką mąki, wymieszać i ponownie zagotować. Całość zmiksować blenderem , . W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Na każdym naleśniku układać po 1-2 łyżce farszu, 2 cm boku zawinąć ku środkowi i zwinąć jak roladę. Naleśniki przekroić na połówki.
Do naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu i układać połówki naleśników, następnie pomiędzy uzupełnić pozostałym sosem.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół i piec przez około 30-40 min. 10 min przed końcem posypać resztą żółtego sera. Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym przed podaniem posypać natką pietruszki.
Smacznego!!!