Zapiekanka ziemniaczana z sosem szczypiorkowo- czosnkowym i szparagami na dodatek

Sezon na szparagi w pełni. Ja uwielbiam je pod każda postacią. Dziś były dodatkiem do mojego obiadu czyli zapiekanki.

Składniki:
1 kg ziemniaków
15dkg szynki konserwowej
1/2 por
1 czerwona cebula
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
125ml śmietany 30%
2szkl bulionu
1/2sera pleśniowy camembert
10plasterków sera żółtego 
sól 
pieprz
Składniki na sos szczypiorkowo– czosnkowy:
1 jogurt naturalny
1 ząbek czosnku
1 pęczek szczypiorku
sól 
pieprz  
Dodatowo:
szparagi 
 Przygotowanie:
Ziemniaki umyc i ugotowac w mundurkach. Gdy ziemniaki wystygną, pokroić na większe kawałki. Pora pokroic w plasterki a cebulkę w kostkę. Szynkę kroimy w paski lub jak kto woli w kostkę. 
W między czasie przygotowujemy sos beszamel. Masło ropuscic i dodac mąkę. Gdy maka połączy się z masłem zalewamy bulionem i gotujemy zgęstnieje.  Zdejmujemy z ognia i dodajemy słodką śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Formę do zapiekanek wysmarować tłuszczem i układać warstwowo, ziemniaki, pora, cebulka, na to wlewamy połowę sosu beszamel. Dalej nakładamy warstwę szynki i drugą warstwę ziemniaków. Na sam koniec układamy pokrojone w plastry sery i zalewamy druga częścią sosu. Zapiekanke pieczemy w 200oC przez 30 min. do zarumienienia. 
Szczypiorek siekamy drobno i wrzucamy do jogurtu. Czosnek przeciskamy przez praskę. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Szparagi obieramy, myjemy i usuwamy twarde częsci. Gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 min. Po tym czasie wykładamy z wody i podajemy wraz z zapiekanka. 

Smacznego!!!   
 
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

5 komentarzy