Zapiekanka ziemniaczana z sosem szczypiorkowo- czosnkowym i szparagami na dodatek
Sezon na szparagi w pełni. Ja uwielbiam je pod każda postacią. Dziś były dodatkiem do mojego obiadu czyli zapiekanki.
Składniki:
1 kg ziemniaków
15dkg szynki konserwowej
1/2 por
1 czerwona cebula
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
125ml śmietany 30%
2szkl bulionu
1/2sera pleśniowy camembert
10plasterków sera żółtego
sól
pieprz
Składniki na sos szczypiorkowo– czosnkowy:
1 jogurt naturalny
1 ząbek czosnku
1 pęczek szczypiorku
sól
pieprz
Dodatowo:
szparagi
Przygotowanie:
Ziemniaki umyc i ugotowac w mundurkach. Gdy ziemniaki wystygną, pokroić na większe kawałki. Pora pokroic w plasterki a cebulkę w kostkę. Szynkę kroimy w paski lub jak kto woli w kostkę.
W między czasie przygotowujemy sos beszamel. Masło ropuscic i dodac mąkę. Gdy maka połączy się z masłem zalewamy bulionem i gotujemy aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy słodką śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Formę do zapiekanek wysmarować tłuszczem i układać warstwowo, ziemniaki, pora, cebulka, na to wlewamy połowę sosu beszamel. Dalej nakładamy warstwę szynki i drugą warstwę ziemniaków. Na sam koniec układamy pokrojone w plastry sery i zalewamy druga częścią sosu. Zapiekanke pieczemy w 200oC przez 30 min. do zarumienienia.
Szczypiorek siekamy drobno i wrzucamy do jogurtu. Czosnek przeciskamy przez praskę. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Szparagi obieramy, myjemy i usuwamy twarde częsci. Gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 min. Po tym czasie wykładamy z wody i podajemy wraz z zapiekanka.
Smacznego!!!

5 komentarzy
Anonimowy
Zapiekanka jest bardzo pyszna dziś wypróbowałam przepis i polecam wszystkim zainteresowanym a blogierkę pozdrawiam:):):) ASIA.
DoRkA
Szukam pomysłu na obiad już znalazłam.dziękuję:)
Donata
Zapiekanka wysmienita…:)
Ula K
Bardzo apetycznie to wygląda podkradnę przepis 🙂
beetle
Musiało być pyszne!
U mnie dziś też na obiad były szparagi i też w roli dodatku:)