Zapiekany kurczak z pieczarkami i marchewką

Zapiekany kurczak z pieczarkami i marchewką oraz porem. Świetnie smakuje z ryżem, makaronem a nawet ziemniakami.

Składniki:

400 g fileta z kurczaka
200 g pieczarek
1 średnia marchewka
50 g pora
2 łyżki oleju
50 g sera tartego
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
200 ml śmietany kremówki 30%
150 ml bulionu drobiowego
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej+ 40 ml wody
sól, pieprz, papryka słodka mielona

Dodatkowo:

makaron, ryż lub ziemniaki

Przygotowanie:

Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Por pokroić w półksiężyce.
Fileta z kurczaka oczyścić z błon i ścięgien. Pokroić na cienkie plastry. Mięso doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelnię wlać olej i podsmażyć kurczaka na złoty kolor z dwóch stron. Usmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na tę samą patelnią dodać łyżkę masła dodać por i czosnek przeciśnięty przez praskę i krótko podsmażyć. Dodać pokrojone pieczarki i marchewkę. Do warzyw wlać bulion, śmietankę, doprawić solą i pieprzem i zagotować. W wodzie rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującego się sosu, energicznie mieszając. Ponownie zagotować. Na koniec dodać 1 łyżkę soku z cytryny. Sosem zalać wcześniej podsmażone mięso. Na wierzch zetrzeć ser żółty. Zapiekany kurczak z pieczarkami wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec ok 20- 30 min aż mięso będzie miękkie.

Smacznego!!!

Zapiekany kurczak z pieczarkami

Zapiekany kurczak z pieczarkami

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!