Zawijaniec drożdżowy z budyniem i lukrem pomarańczowym

To drożdżowe ciasto już na stałe zagości w naszym menu. Ciasto drożdżowe, które jest wilgotne, pachnące wanilią i pomarańczą. Idealnie wpasuje się na wielkanocny stół jeśli robimy je w formie od babki z kominem. Będziecie zachwyceni, gwarantuję. A najlepiej od razu zrobić z podwójnej porcji bo znika tak szybko jak szybko rośnie 🙂

Składniki na foremkę 30×20:

Ciasto:
10g drożdży
125ml mleka
40g cukru
37g rozpuszczonego masła
1 jajko
1/3 łyżeczki soli
270g mąki pszennej
Budyń:
1 budyń waniliowy bez cukru
2 łyżki cukru
350 ml mleka
2 łyżki rodzynek
Lukier:
1/2 szkl.cukru
2 łyżki gorącej wody
1/2 łyżeczki skórki tartej z pomarańczy

Przygotowanie:

Drożdzę utrzeć z cukrem i dodać ciepłe mleko. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aby zaczyn ruszył. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty zaczyn, jajko, sól i na koniec rozpuszczone letnie masło. Ciasto dokładnie wyrobić, aby było elastyczne i nie kleiło się do rąk. W razie czego można podsypać mąką. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość.
Mleko na budyń odmierzyć. Odlać 1/2 szklanki i do niego dodać cukier i proszek budyniowy. Dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować, zdjąć palnika, wlać rozmieszany proszek i energicznie mieszać aż do zgęstnienia ok 1 min.
Dodać rodzynki i odstawić do wystygnięcia.
Ciasto rozwałkować na prostokąt około 30 x 22 cm. Rozsmarować na nim budyń i zwinąć na kształt rolady, lekko ją spłaszczyć. Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. 
Spleść ciasto na przemian ze sobą, zlepić końcówki. Umieścić w keksówce wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną i pozostawić w cieple do wyrośnięcia na około 40 minut lub do podwojenia objętości.
 Piekarnik rozgrzać do 175ºC . Ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 30 – 35 minut. Jeszcze ciepłe polać lukrem.

Espumisan Max to wyrób medyczny CE

Smacznego!!! 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!