Zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa to świetne danie jednogarnkowe. Idealna zupa na zimę. Konkretne kawałki mięsa i dużo warzyw sprawia, że zupa jest bardzo sycąca. Opcjonalnie można dodać ostrej papryki.
Składniki:
2 ząbki czosnku
2 płaskie łyżki papryki mielonej słodkiej
1 i 1/2 łyżeczki kminku mielonego
1 płaska łyżeczka majeranku suszonego
40 g smalcu
600-700 g mięsa wołowego
30g koncentratu pomidorowego
400g krojonych pomidorów z puszki
700g wody
1 i 1/2 łyżeczki soli
2-3 liście laurowe
2-3 ziarenka ziela angielskiego
170g papryki czerwonej
170g papryki żółtej
1szt marchewki
3 szt ziemniaka
1 szt korzenia pietruszki
1/4 korzenia selera
150 g zielonej fasolki szparagowej ciętej (mrożona lub z puszki)
Przygotowanie:
Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać smalec i wrzucić cebulę. Dodać 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Smażyć aż cebulka zacznie się przysmażać na złoty kolor.
Dodać paprykę słodką, kminek, majeranek. Dusić około 4 min. Następnie dodać mięso pokrojone w 2-3 cm kawałki oraz koncentrat pomidorowy. Dusić przez kolejne 10 min, raz po raz mieszając żeby całe mięso pokryte zostało przyprawami.
Zawartość patelni przełożyć do dużego garnka. Dodać pomidory z puszki, sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalać gorącą wodą i gotować na małym ogniu przez około 30 min, aż mięso będzie prawie miękkie.. Po tym czasie dodać pokrojone w 2 cm kostkę ziemniaki, seler, pietruszkę i marchewkę. Wymieszać i gotować kolejne 10 min. Kiedy warzywa i mięso są ją prawie miękkie dodać pokrojoną w 3 cm kostkę papryki i fasolkę szparagową. Gotować do miękkości. Doprawić według smaku.
Podawać na ciepło.
Jeden komentarz
Paula
Jak długo można ją przechowywać w lodówce?