Zupa krem z grzybów leśnych
Sezon grzybowy w pełni. Grzybiarze przerabiają grzyby jak tylko się da. Suszą, marynują, robią sosy, a Ja dziś zrobiłam zupę krem.
Składniki:
400 g grzybów (podgrzybki, prawdziwki)
1 szt szalotka
1 marchewka
2 szt ziemniaka
1 mała pietruszka
1 szt szalotka
1 marchewka
2 szt ziemniaka
1 mała pietruszka
1/3 szt korzenia selera
1 litr bulionu warzywnego
2 łyżki świeżej natki pietruszki
100 ml śmietany 30%
1 łyżka masła
Sól, pieprz
1 litr bulionu warzywnego
2 łyżki świeżej natki pietruszki
100 ml śmietany 30%
1 łyżka masła
Sól, pieprz
Opcjonalnie:
Makaron lub grzanki
Przygotowanie:
Grzyby kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle razem z poszatkowaną cebulą. Do garnka z bulionem dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler (pocięte na grubsze plastry) i gotujemy przez 10 minut. Po 10 minutach do bulionu dodajemy grzyby i ziemniaki pokrojone w kostkę.
Gotujemy przez 20 minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy śmietankę i miksujemy blenderem tak aby zupa miała konsystencję kremu.
Podajemy jeszcze gorącą z dodatkiem śmietany i poszatkowanej świeżej natki pietruszki.
Gotujemy przez 20 minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy śmietankę i miksujemy blenderem tak aby zupa miała konsystencję kremu.
Podajemy jeszcze gorącą z dodatkiem śmietany i poszatkowanej świeżej natki pietruszki.
Smacznego!
3 komentarze
Pingback:
Moni Ka
o tak, grzyby mogłabym jeść codziennie. Ale wiem że są tacy co zbierają a absolutnie ich nie zjedzą 😀 Dziękuję za radę dotyczącą bulionu z Krakusa! Chętnie go wypróbuję 🙂
wojti
Teraz sezon na grzyby,a zupa grzybowa to jedna z moich ulubionych. Najlepiej dodać sporą ilość warzyw. Połączenie smaku grzybów z warzywami dla mnie jest niesamowite. Ja przygotowuję taką zupę na bazie bulionu warzywnego Krakus. Wychodzi bardzo smaczna.