Zupa krem z grzybów leśnych

Sezon grzybowy w pełni. Grzybiarze przerabiają grzyby jak tylko się da. Suszą, marynują, robią sosy, a Ja dziś zrobiłam zupę krem. 

 

Składniki:

400 g grzybów (podgrzybki, prawdziwki)
1 szt szalotka
1 marchewka
2 szt ziemniaka
1 mała pietruszka
1/3 szt korzenia selera
1 litr bulionu warzywnego
2 łyżki świeżej natki pietruszki
100 ml śmietany 30%
1 łyżka masła
Sól, pieprz

Opcjonalnie:

Makaron lub grzanki
 

Przygotowanie: 

Grzyby kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle razem z poszatkowaną cebulą. Do garnka z bulionem dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler (pocięte na grubsze plastry) i gotujemy przez 10 minut. Po 10 minutach do bulionu dodajemy grzyby i ziemniaki pokrojone w kostkę.
Gotujemy przez 20 minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy śmietankę i  miksujemy blenderem tak aby zupa miała konsystencję kremu.
Podajemy jeszcze gorącą z dodatkiem śmietany i poszatkowanej świeżej natki pietruszki.
Smacznego!
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

3 komentarze