Amerykany

Amerykany to ciastka z ciasta ucieranego w kształcie dużych płaskich placków z lukrem cytrynowym. W oryginale pieczone z dodatkiem amoniaku i sody ale to jest moja lżejsza ich wersja 🙂
Składniki na 12 szt:

120 g miękkiego masła

100 g cukru drobnego

1 łyżeczka pasty waniliowej

2 jajka

250 g mąki pszennej 450

30 g mąki ziemniaczanej

20 g budyniu waniliowego w proszku

100 ml maślanki

10g proszku do pieczenia

skórka z 1/2 cytryny

Lukier:

200 g cukru pudru

sok z cytryny

Przygotowanie:

Masło włożyć do misy miksera i ubić na jasną i puszystą masę. Dodać cukier, pastę waniliową i dalej ubijać jeszcze przez 6 minut na najwyższych obrotach. Dodać skórkę otartą z cytryny oraz dodawać po jednym jajku oraz maślankę miksując na najniższych obrotach tylko do połączenia. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz budyń w proszku. Całość zmiksować tylko do połączenia. 2 blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować okręgi o śr. 8-9 cm. Ciasto można wykładać łyżką, natomiast wtedy amerykany nie są idealnie okrągłe. Łatwiej jest przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego, wyciąć spory otwór i wyciskać ciasto bezpośrednio na blaszkę formując kształtne koła. Jeśli czubki są sterczące, można je spłaszczyć zamoczoną w wodzie łyżką. Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół. Wkładać blaszki pojedynczo do piekarnika i piec przez ok 12-15 min.

Po upieczeniu pozostawić chwilę na blaszce aby ostygły i zdjąć na kratkę. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny tak aby powstał gęsty lukier. Nakładać na wystudzone amerykany i smarować nożem.

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze

  • Kamila

    Pieką się. Wyszło mi mniej, 9 sztuk. Ciężko się wyciskało z worka, jakieś bardzo gęste to ciasto. Może dlatego zrobiłam je jakieś grubsze i wyszło mniej.