Antygrypina- koktajl witaminowy

Antygrypina to nazwa koktajlu witaminowego z dodatkiem kurkumy, imbiru i czosnku. Koktajl wypijany w ilości 50 ml codziennie rano na czczo wzmacnia naszą odporność oraz dostarcza sporą dawkę witamin. Korzeń kurkumy można zakupić w Lidlu ale świetnie sprawdzi się także proszek kurkumy zalany małą ilością wody. Koktajl można przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce bądź karafce przez 7 dni.
Składniki:

1 grejpfrut

1 pomarańcza

1 cytryna

2-3 kłącza kurkumy lub 1 łyżeczka proszku zalana 2 łyżkami wody

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

3 łyżki miodu

5 cm kawałek korzenia imbiru

Przygotowanie:

Cytrynę, pomarańczę oraz grejpfruta umyć i okroić skórki wraz z białymi błonami. Pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do wysokiego naczynia. Czosnek, imbir obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Korzeń kurkumy umyć (nie obierać). Wszystkie składniki zmiksować blenderem ręcznym, kielichowym a najlepiej w Thermomiksie. Antygrypinę przelać do butelki i przechowywać w lodówce.

 

 

 

 

 Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!