Babka ucierana

Babka ucierana o trzech kolorach: białym, kakaowym i orzechowym. Jest niezwykle wilgotna i przepyszna. Pięknie się prezentuje na stole dzięki fantazyjnym wzorom jakie tworzą warstwy.
Składniki na formę o śr.22 cm:

150 g miękkiego masła lub masła roślinnego

100 ml oleju

200 g cukru

6 jajek

200 g mąki pszennej typ 450

80 g mąki ziemniaczanej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka kakao gorzkiego

3 łyżki zmielonych orzechów włoskich lub maku

Dodatkowo do smarowania formy:

15 g masła

15 g oleju

15 g mąki pszennej lub ryżowej

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół. Aby przygotować pastę do smarowania formy należy roztopić masło, dodać olej i mąkę. Całość wymieszać. Za pomocą pędzelka posmarować formę pastą.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Całość przesiać przez sitko. Miękkie masło krótko utrzeć razem z cukrem, dodać olej i utrzeć na jasną i puszystą masę. Trwa to około 10 minut. Do masy dodawać po 1 jajku cały czas miksując (masa wygląda jak zwarzona). Na sam koniec dodać przesiane mąki z proszkiem i wymieszać tylko do połączania. Masę podzielić na 3 równe części. Do 1 dodać kakao, do 2 zmielone orzechy lub mak, 3 zostaje jasna.

Do formy nakładać kolejno: jasną, kakaową i orzechową. Formę wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec przez ok 1 godz. do suchego patyczka. Gdyby góra dość mocno się rumieniła, należy przykryć papierem do pieczenia. Babkę wyjąć z formy po lekkim przestygnięciu. Babkę posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

 

 

 

 Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

3 komentarze

  • MONIKA

    A ja mam pytanie czy taka babka wyjdzie w formie sylikonowej ? Jest to jakaś różnica ? Może głupie pytanie, ale dopiero co zaczynam przygodę w kuchni ?

  • Magdalena

    Bardzo prosta w wykonaniu,jest przepyszna? Dziękuję za przepis?Mój niejadek wcina aż mu się uszy trzęsą ?Najlepszy Blog kulinarny jaki znam.Pozdrawiam serdecznie.?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!