Babka ucierana

Babka ucierana o trzech kolorach: białym, kakaowym i orzechowym. Jest niezwykle wilgotna i przepyszna. Pięknie się prezentuje na stole dzięki fantazyjnym wzorom jakie tworzą warstwy.
Składniki na formę o śr.22 cm:

150 g miękkiego masła lub masła roślinnego

100 ml oleju

200 g cukru

6 jajek

200 g mąki pszennej typ 450

80 g mąki ziemniaczanej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka kakao gorzkiego

3 łyżki zmielonych orzechów włoskich lub maku

Dodatkowo do smarowania formy:

15 g masła

15 g oleju

15 g mąki pszennej lub ryżowej

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół. Aby przygotować pastę do smarowania formy należy roztopić masło, dodać olej i mąkę. Całość wymieszać. Za pomocą pędzelka posmarować formę pastą.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Całość przesiać przez sitko. Miękkie masło krótko utrzeć razem z cukrem, dodać olej i utrzeć na jasną i puszystą masę. Trwa to około 10 minut. Do masy dodawać po 1 jajku cały czas miksując (masa wygląda jak zwarzona). Na sam koniec dodać przesiane mąki z proszkiem i wymieszać tylko do połączania. Masę podzielić na 3 równe części. Do 1 dodać kakao, do 2 zmielone orzechy lub mak, 3 zostaje jasna.

Do formy nakładać kolejno: jasną, kakaową i orzechową. Formę wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec przez ok 1 godz. do suchego patyczka. Gdyby góra dość mocno się rumieniła, należy przykryć papierem do pieczenia. Babkę wyjąć z formy po lekkim przestygnięciu. Babkę posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

 

 

 

 Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!