Bagietki jogurtowe

Bagietki jogurtowe niezwykle pyszne, miękkie, z cienką i chrupiącą skórką. Dzięki temu, że na dno piekarnika wstawiamy naczynie z gorącą wodą- pieką się w parze i dzięki temu mają cienką i chrupiącą skórkę. Uwielbiam ten sposób pieczenia pieczywa.
Składniki na 3 szt:

175 ml wody

25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

500 g mąki pszennej typ 550

200 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Ciasto najlepiej przygotować wieczorem i schować przykryte folią spożywczą do lodówki ale również można zrobić na świeżo i odstawić do wyrośnięcia na 1 godz.

Do misy miksera wlać wodę, nie musi być ciepła. Dodać drożdże cukier i wymieszać. Następnie dodać mąkę, jogurt, sól. Wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć do miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.

Następnego dnia rano wyjąć ciasto na blat posypany mąką i podzielić na 3 równe części. Każda część powinna mieć ok 420 g, przykryć ściereczką i odstawić na 10 min aby ciasto się ogrzało. Po tym czasie uformować bagietki. W tym celu należy uformować długi i przy końcach wrzecionowaty kształt spłaszczając końce.

Tak uformowane bagietki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 40 minut (w przypadku robienia ciasta na świeżo wystarczy 30 min).

Piekarnik nagrzać do 230*C góra-dół. Do niewielkiego żaroodpornego naczynia wlać 250 ml wody i wstawić je na dno piekarnika. Wyrośnięte bagietki posypać mąką, naciąć skośnie ok 4 razy ostrym nożem i wstawić do nagrzanego piekarnika razem z naczyniem z wodą. Piec 25-30 minut, natomiast po 20 min otworzyć na chwilę drzwi aby uszła para. Zamknąć drzwi piekarnika i dokończyć pieczenie. Bagietki studzić na kratce.

 

 

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!