Bagietki
Mega chrupiące z wierchu i miękkie w środku. Zaledwie z 4 składników można samemu wyczarować sobie bagietkę jak z francuskiej piekarni.
Składniki:
500g mąki pszennej typ 550
350ml letniej wody
10g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suchych
1 i 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Świeże drożdże rozmieszać w letniej wodzie (suche wsypać od razu do mąki).
Do mąki dodać sól i wodę z drożdżami. Za pomocą robota lub rękami wyrabiać ciasto przez około 5 min. Ciasto jest dość klejące ale bez obaw po wyrośnięciu kiedy mąką napęcznieje będzie idealne.
Ciasto odstawić w misce przykrytej ręcznikiem bawełnianym na około 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni. W czajniku zagotować wodę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wyłożyć na blat posypany delikatnie mąką pszenną i podzielić na 3 równe porcje. Z każdej porcji uformować równy wałek o długości 38 cm. Odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 min przykryte ręcznikiem bawełnianym.
Do piekarnika ustawić naczynie i wlać gorącą wodę.
Wyrośnięte bagietki naciąć poprzecznie ostrym nożem co 4 cm.
Włożyć bagietki na 2 od dołu półkę i piec przez 10 min po czym usunąć naczynie i piec kolejne 10 min. Studzić na kratce.
4 komentarze
suche drozdze
hej a suche drozdze 7g instant beda ok? jest napisane ze jedno opakowanie na 500g maki ale tez ze 7g zastepuje 25g swiezych drozdzy.
Monika Molecka
Hej, Ja zawsze korzystam z przelicznika 7g suchych to 25 g świeżych drożdży
jakupieketozjem
Ten pojemnik z wodą to gdzie mam postawić?
Na samym dole czy raczej nad pieczywem?
Monika Molecka
Oczywiście w piekarniku na dnie