Bagietki

Mega chrupiące z wierchu i miękkie w środku. Zaledwie z 4 składników można samemu wyczarować sobie bagietkę jak z francuskiej piekarni. 

 

Składniki:

500g mąki pszennej typ 550
350ml letniej wody
10g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suchych
1 i 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Świeże drożdże rozmieszać w letniej wodzie (suche wsypać od razu do mąki).  
Do mąki dodać sól i wodę z drożdżami. Za pomocą robota lub rękami wyrabiać ciasto przez około 5 min. Ciasto jest dość klejące ale bez obaw po wyrośnięciu kiedy mąką napęcznieje będzie idealne.
Ciasto odstawić w misce przykrytej ręcznikiem bawełnianym na około 1 godzinę. 
Piekarnik nagrzać do 230 stopni. W czajniku zagotować wodę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wyłożyć na blat posypany delikatnie mąką pszenną i podzielić na 3 równe porcje. Z każdej porcji uformować równy wałek o długości 38 cm. Odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 min przykryte ręcznikiem bawełnianym.
Do piekarnika ustawić naczynie i wlać gorącą wodę. 
Wyrośnięte bagietki naciąć poprzecznie ostrym nożem co 4 cm. 
Włożyć bagietki na 2 od dołu półkę i piec przez 10 min po czym usunąć naczynie i piec kolejne 10 min. Studzić na kratce. 

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

4 komentarze