Banoffee tarta

Pyszne kruche ciasto posmarowane masą krówkową, na niej banany i krem śmietankowy. Wszystko idealnie skomponowane, nie jest zbyt słodka i można zjeść dwa kawałki od razu 🙂

Składniki na formę 24cm:

Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
Krem kajmakowy:
300 g masy kajmakowej
150 g serka mascarpone
 
Krem śmietanowy:
300 ml śmietany kremówki 30%
100 g serka mascarpone
1 łyżeczka cukru pudru
Dodatkowo:
4 szt banany
kakao gorzkie

Przygotowanie:

Z mąki, masła, cukru i żółtka zagnieść ciasto. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra dół.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować (najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) na wielkość większą niż forma.Odkleić górny arkusz papieru i odwrócić ciasto, nakładając na formę. Delikatnie odkleić pozostały papier. Ciasto delikatnie wyrównać. Formę wstawić ponownie do lodówki i dobrze schłodzić około 20min.
Schłodzone ciasto ponakłuwać  widelcem i obciążyć żeby nie urosło. Ja obciążyłam 3 foremkami do zapiekania, które ułożyłam na papierze do pieczenia.
Ciasto piec przez 15-20 min, następnie zdjąć obciążenie i piec kolejne 5 min żeby ciasto się zarumieniło.
 Gotowe ciasto dokładnie wystudzić.
Masę korówkową dokładnie wymieszać z serkiem mascarpone i posmarować nim dno tarty.
Następnie ułożyć obrane i przecięte podłużnie banany.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić wraz z mascarpone i cukrem pudrem na sztywny krem.
Krem wyłożyć na banany. Całość oprószyć gorzkim kakao.
Tartę schłodzić najlepiej przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz