Batoniki musli
Batoniki musli są bogate w orzechy, sezam, rodzynki oraz płatki owsiane. Orzechy i płatki są uprażona wcześniej na suchej patelni co nadaje im świetnego smaku. Batoniki należy przechowywać w lodówce.
Składniki na 25 szt:
75 g płatków migdałowych
130 g orzeszków ziemnych niesolonych
100 g rodzynek
100 g jasnego sezamu
20 g amarantusa ekspandowanego
60 g płatków owsianych błyskawicznych
100 g miodu
50 g masła
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Rodzynki i orzeszki ziemne posiekać drobniej. Na suchą patelnię wysypać: sezam, posiekane orzeszki ziemne, płatki owsianek oraz migdały. Patelnię ustawić na średnim ogniu i prażyć co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliły, powinny być podprażone na złoty kolor.
Zawartość patelni przesypać do miski, dodać posiekane rodzynki i amarantus. Całość wymieszać i odstawić.
Do garnka wlać miód i postawić na średnim ogniu. Miód lekko podgrzać i skarmelizować. Dodać masło, sok z cytryny, cynamon i 2 łyżki masła orzechowego. Całość podgrzewać aż wszystkie składniki się połączą.
Jeszcze gorący miód wlać do miski z musli i wymieszać dokładnie aby orzechy całe były nim pokryte.
Zawartość miski wysypać na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać i uformować kwadrat o grubości 1,5-2 cm. Masę dokładnie dociskać z każdej strony ponieważ w przeciwnym razie batoniki będą się rozpadać.
Tak przygotowany placek razem z blaszką włożyć do lodówki na 2 godziny.
Kiedy placek już będzie całkowicie schłodzony i twardy należy podzielić go na batoniki równej wielkości. Dobrze sprawdzi się nóż z piłką. Batoniki przełożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika i schować do lodówki. Takie batonik można przechowywać do 2 tygodni.
2 komentarze
Ola
Ostatnio przyrządziłam i pycha są te batony, dzieciom też bardzo smakują 🙂 zapisujemy przepis do ponownego zrobienia
Kornelia
Czy te batoniki bardzo się kleją? Uwielbiam tego typu przekąski, ale jak chcę je zabrać ze sobą na wynos, niestety często przydałyby się mokre ściereczki ;p