Batoniki musli

Batoniki musli są bogate w orzechy, sezam, rodzynki oraz płatki owsiane. Orzechy i płatki są uprażona wcześniej na suchej patelni co nadaje im świetnego smaku. Batoniki należy przechowywać w lodówce.

Składniki na 25 szt:

75 g płatków migdałowych

130 g orzeszków ziemnych niesolonych

100 g rodzynek

100 g jasnego sezamu

20 g amarantusa ekspandowanego

60 g płatków owsianych błyskawicznych

100 g miodu

50 g masła

2 łyżki masła orzechowego

1 łyżeczka soku z cytryny

1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Rodzynki i orzeszki ziemne posiekać drobniej. Na suchą patelnię wysypać: sezam, posiekane orzeszki ziemne, płatki owsianek oraz migdały. Patelnię ustawić na średnim ogniu i prażyć co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliły, powinny być podprażone na złoty kolor.

Zawartość patelni przesypać do miski, dodać posiekane rodzynki i amarantus. Całość wymieszać i odstawić.

Do garnka wlać miód i postawić na średnim ogniu. Miód lekko podgrzać i skarmelizować. Dodać masło, sok z cytryny, cynamon i 2 łyżki masła orzechowego. Całość podgrzewać aż wszystkie składniki się połączą.

Jeszcze gorący miód wlać do miski z musli i wymieszać dokładnie aby orzechy całe były nim pokryte.

Zawartość miski wysypać na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać i uformować kwadrat o grubości 1,5-2 cm. Masę dokładnie dociskać z każdej strony ponieważ w przeciwnym razie batoniki będą się rozpadać.

Tak przygotowany placek razem z blaszką włożyć do lodówki na 2 godziny. 

Kiedy placek już będzie całkowicie schłodzony i twardy należy podzielić go na batoniki równej wielkości. Dobrze sprawdzi się nóż z piłką. Batoniki przełożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika i schować do lodówki. Takie batonik można przechowywać do 2 tygodni. 

 

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!