Beza Pavlova z jagodami i malinami
Beza Pavlova marzyła mi się od zawsze. Bałam się zrobić bezę bo przecież długo się suszy, nie zawsze wychodzi. I tu był błąd, bo przecież jest to tak pyszny deser że warto spróbować nawet jeśli miałaby nie wyjść. Słodki smak bezy przełamywany jest orzeźwiającym aromatem jagód i malin. Od dziś to mój ulubiony deser.
Składniki na bezę:
6 białek
340g cukru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki octu winnego
Składniki na nadzienie:
400ml śmietany kremówki 30%
6 białek
340g cukru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki octu winnego
Składniki na nadzienie:
400ml śmietany kremówki 30%
200g świeżych malin
200g jagód
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 175°C. Białka ubić w misce na sztywno. Do białek dodawać stopniowo cukier – po łyżce, za każdym razem ubijając dokładnie. Możemy robić to długo, bo białkom nie zaszkodzi długie ubijanie. Kiedy m]białka z cukrem będą już dobrze ubite, dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ponownie ubić. Masa powinna być gładka i błyszcząca. Zamiast octu można dodać sok z cytryny. Dodanie kwasu do bezy sprawi, że będzie ona krucha z wierzchu i ciągnąca w środku. Natomiast dodanie mąki ziemniaczanej ustabilizuje pianę z białek.
Na papierze do pieczenia narysować kolo o średnicy 25-30cm. Wyłożyć masę na papier i uformować bezę, tak aby w środku było zagłębienie, a boki były podniesione. Ja do formowania bezy użyłam łyżki.
Bezę wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 100°C. Piec około 1,5 godziny. Upieczona beza powinna być krucha z zewnątrz i ciągnąca w środku.
Śmietanę ubić. Nie ma potrzeby dodawać do niej cukru, ponieważ beza jest wystarczająco słodka. Na upieczoną i wystudzoną bezę wyłożyć bitą śmietanę i udekorować świeżymi malinami i jagodami. Podawać od razu, ponieważ beza szybko rozmięka od bitej śmietany.
Na papierze do pieczenia narysować kolo o średnicy 25-30cm. Wyłożyć masę na papier i uformować bezę, tak aby w środku było zagłębienie, a boki były podniesione. Ja do formowania bezy użyłam łyżki.
Bezę wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 100°C. Piec około 1,5 godziny. Upieczona beza powinna być krucha z zewnątrz i ciągnąca w środku.
Śmietanę ubić. Nie ma potrzeby dodawać do niej cukru, ponieważ beza jest wystarczająco słodka. Na upieczoną i wystudzoną bezę wyłożyć bitą śmietanę i udekorować świeżymi malinami i jagodami. Podawać od razu, ponieważ beza szybko rozmięka od bitej śmietany.
Smacznego!!!
6 komentarzy
Unknown
super udala sie
Unknown
Program z termoobiegiem, czy góra dół? M.in. z Twoim profilem zaczynam moją przygodę w kuchni! 😉
K.Kaczmarek
SUPER WYGLĄDA:):):)
bentomania
Arcydzieło,piękna beza:)
Anonimowy
Słodka beza i owoce to musi smakować .Wygląda wspaniale <3 .
Łucja
Super naprawdę super:)Jestem pełna podziwu:):):)