Beza Pavlova

Beza Pavlova to rodzaj torcika w kształcie stożka upieczonego z bezy. Chrupiąca zewnątrz  piankowa w środku. Taka powinna być idealna Pavlova.
Składniki na śr. 23 cm

6 szt białek

350 g drobnego cukru

10 g mąki ziemniaczanej

1,5 łyżki octu lub soku z cytryny

szczypta soli

Krem:

400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

250 g mascarpone

2 łyżeczki cukru pudru

Dodatkowo:

Owoce do dekoracji wg gustu (u mnie truskawki, marakuja, borówki, maliny, maliny liofilizowane)

Listki mięty

Przygotowanie:

Białka najlepiej aby były w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nagrzać do 130*C koniecznie z termoobiegiem. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia obrysować okręg o śr 24 cm, obrócić papier aby rysik się nie odbił na bezie.

Do czystej i suchej misy miksera wlać białka, dodać szczyptę soli i zacząć ubijać na najniższych obrotach aż zacznie się pienić, następnie zwiększyć obroty miksera do 3 i ubijać do momentu aż piana zacznie przypominać pianę piwną. Nie ubijać na sztywno białek. Kiedy piana będzie już „piwna”włączyć najwyższe obroty miksera i  zacząć dodawać drobny cukier. Cukier powinno się dodawać łyżka po łyżce. Kolejną dodawać kiedy pierwsza partia zostanie już całkowicie rozpuszczona. Nie zmniejszać ilości cukru, bo beza może nie udać się. Ubijanie trwa dość długo ok 40 min.

Po dodaniu ostatniej partii cukru należy wyłączyć mikser i szpatułką zgarnąć ze ścianek misy ewentualnie osadzony tam cukier i ponownie włączyć na najwyższe obroty. Cukier powinien być dobrze rozpuszczony w pianie w przeciwnym razie skrystalizuje się w piekarniku i wypłynie w postaci płynu pod bezą. Kiedy cały cukier jest już rozpuszczony dodać ocet lub sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, ubijać jeszcze chwilę aby się wszystko dobrze połączyło.

Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Pianę wyłożyć do środka okręgu i uformować krater z dołkiem w środku.

Włożyć bezę do piekarnika natomiast bezpośrednio przed włożeniem obniżyć temp do 90*C z termoobiegiem. Suszyć tak bezę przez 120 min. Piekarnik wyłączyć ale bezę zostawić jeszcze aż piekarnik trochę ostygnie.

Wyjąć i całkowicie wystudzić, dopiero wtedy przełożyć na paterę, zsuwając ją z papieru.

Schłodzoną śmietanę wraz z mascarpone i cukrem pudrem ubić na gęsty krem. Krem wyłożyć w środek bezy, udekorować owocami. Bezę należy jak najszybciej zjeść.

 

 

 

Zapraszam na Instagram tam video z przygotowania
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

10 komentarzy