Bezmączne ciasto z frużeliną z owoców leśnych

Bezmączne ciasto z frużeliną z owoców leśnych to lekkie ciasto z orzeźwiającą warstwą frużeliny. Przepyszne i na pewno zasmakuje dzieciom i dorosłym.
Składniki:

5 dużych jajek
170 g drobnego cukru do wypieków
200 g zmielonych migdałów (mogą być pomieszane orzechy włoskie, laskowe i migdały)

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kakao gorzkiego

Krem śmietanowy:

400 ml śmietany kremówki 30%

250 g mascarpone

2 łyżki cukru pudru. 

Frużelina:

125 g owoców leśnych mrożonych
1/2 łyżeczki żelatyny w proszku
2 łyżki cukru (w zależności od owoców+ 1 łyżka zimnej wody
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nagrzać do 175*C góra-dół.

Do misy miksera wbić jajka i wsypać cukier. Ubijać na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, która nawet potroi swoją objętość. Do ubitej masy dodać pozostałe składniki i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. 

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Masę  przelać do tortownicy i wyrównać. Piec przez około 35 – 40 minut w temperaturze 175ºC góra-dół do suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Podczas studzenia środek ciasta będzie opadał – wtedy nożem obkroić ciasto od brzegów tortownicy by ciasto opadło mniej więcej równomiernie.

Żelatynę w proszku zalać 1 łyżką wody, odstawić do napęcznienia.
W małym garnuszku wymieszać owoce z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać cytrynę, wodę z mąką, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika.
Napęczniałą żelatynę dodać do gorących owoców, wymieszać. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia! Zdjąć z palnika, pozostawić do wystudzenia.
Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem.
Na schłodzone ciasto wykładamy kolejno wystudzoną frużelinę, krem śmietankowy i dekorujemy świeżymi owocami. Całość schładzamy w lodówce.

 

Źródło: tutaj
 Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 Smacznego!!!

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!