Biszkoptowy pudding z rabarbarem i truskawkami

Pomysł ten zaczerpnięty z bloga Moje Wypieki. Jest to strzał w 10 jeśli chodzi o szybki deser pełen owoców. Z gałką lodów czy kleksem bitej śmietany zachwyci niejednego gościa. 

 

 Składniki:

Owoce:
600g rabarbaru
200g truskawek świeżych lub mrożonych
3 łyżki ksylitolu lub cukru
 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
 Ciasto:
175 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g cukru
100 g masła
2 duże jajka
100 ml mleka

Przygotowanie:

 W garnku truskawki zasypać ksylitolem lub cukrem i na małym ogniu gotować aż owoce zaczną się rozpadać (mrożone można rozgnieść widelcem w trakcie gotowanie). Do gotujących się truskawek wsypać mąkę ziemniaczaną jednocześnie mieszając. Chwilę pogotować i wystudzić.
Rabarbar umyć i pokroić w 1 cm kawałki. Rabarbar wymieszać z przestudzonymi truskawkami.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć. Przygotować formę o wymiarach 17 x 28 cm. Na spód wyłożyć połowę rabarbaru z truskawkami.
Masło z cukrem utrzeć mikserem na jasną masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu do połączenia. Dodawać mąkę z proszkiem na zmianę z mlekiem, wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wyłożyć na rabarbar z truskawkami, wyrównać i na wierzch rozłożyć drugą część owoców.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić przez 30 – 60 minut, oprószyć cukrem pudrem i podawać z lodami/sorbetem lub bitą śmietaną.

 *w przepisie użyto produktów ze sklepu Kuchnie Świata

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!