
Blondie w pucharkach
Blondie w pucharkach to deserki z ciastem z białą czekoladą, frużeliną owocową oraz kremem śmietankowym. Bardzo efektowny i pyszny deserek.
Składniki na 10 szt. (170ml):
Ciasto:
150 g białej czekolady
150 g masła
2 jajka
150 g mąki pszennej typ 450
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka pasty waniliowej
Mus owocowy:
125 g świeżych lub mrożonych truskawek, malin i borówek lub jagód
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej+ 1 łyżka wody
1/2 łyżeczki żelatyny+ 1 łyżka wody
Krem śmietankowy:
300 ml śmietany kremówki 30 %
125 g mascarpone
1-2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
Owoce do dekoracji wg uznania
Listki mięty lub melisy
Przygotowanie:
Blondie: Czekoladę posiekać i razem z masłem umieścić w metalowej misce. Miskę umieścić w garnku z wodą tak aby nie dotykała powierzchni wody. Garnek postawić na średnim ogniu. Kiedy czekolada z masłem się rozpuszczą, zdjąć miskę i mieszać do całkowitego połączenia.
Odstawić do wystudzenia. Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół. Formę o wym. 25×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W osobnej misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia
Jajka z ekstraktem waniliowym ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 5-6 minut aż masa stanie się jasna i puszysta.
Do masy wlać czekoladę, dodać mąkę i za pomocą szpatułki wymieszać delikatnie tylko do połączenia aby nie naruszyć puszystej struktury jajek
Gotowe ciasto przelać do formy. Formę wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec ciasto przez 15-20 minut.
Frużelina: Żelatynę zalać wodą i zostawić na 5 min Do garnka wrzucić maliny i truskawki, dodać sok z cytryny i cukier. Gotować na małym ogniu do momentu aż owoce się rozgotują. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do gotujących się owoców. Garnek zdjąć z gazu i dodać napęczniałą żelatynę. Całość dokładnie wymieszać a następnie zmiksować blenderem. Frużelinę można przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek. Wystudzić.
Krem: Schłodzoną śmietanę ubić razem z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. Przełożyć do rękawa cukierniczego.
Składanie: Ciasto pokroić w kostkę. Na dnie pucharków włożyć kostki ciasta, wycisnąć krem, polać frużeliną i ponownie włożyć kostki ciasta. Deserki udekorować owocami i ułożyć listki mięty bądź melisy.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA bo tam pokazane krok po kroku jak to danie przygotować


2 komentarze
Andrzej
Aż ślinka leci do samego monitora 😀 Będzie robione!
Monika
Ooooo i juz mam pomysł na świąteczny deser 🙂