Blondie w pucharkach

Blondie w pucharkach to deserki z ciastem z białą czekoladą, frużeliną owocową oraz kremem śmietankowym. Bardzo efektowny i pyszny deserek.
Składniki na 10 szt. (170ml):

Ciasto:

150 g białej czekolady

150 g masła

2 jajka

150 g mąki pszennej typ 450

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka pasty waniliowej

Mus owocowy:

125 g świeżych lub mrożonych truskawek, malin i borówek lub jagód

2 łyżki cukru

1 łyżka soku z cytryny

1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej+ 1 łyżka wody

1/2 łyżeczki żelatyny+ 1 łyżka wody

Krem śmietankowy:

300 ml śmietany kremówki 30 %

125 g mascarpone

1-2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

Owoce do dekoracji wg uznania

Listki mięty lub melisy

Przygotowanie:

Blondie: Czekoladę posiekać i razem z masłem umieścić w metalowej misce. Miskę umieścić w garnku z wodą tak aby nie dotykała powierzchni wody. Garnek postawić na średnim ogniu. Kiedy czekolada z masłem się rozpuszczą, zdjąć miskę i mieszać do całkowitego połączenia.

Odstawić do wystudzenia. Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół. Formę o wym. 25×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W osobnej misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia

Jajka z ekstraktem waniliowym ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 5-6 minut aż masa stanie się jasna i puszysta. 

Do masy wlać czekoladę, dodać mąkę i za pomocą szpatułki wymieszać delikatnie tylko do połączenia aby nie naruszyć puszystej struktury jajek

Gotowe ciasto przelać do formy. Formę wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec ciasto przez 15-20 minut. 

Frużelina: Żelatynę zalać wodą i zostawić na 5 min Do garnka wrzucić maliny i truskawki, dodać sok z cytryny i cukier. Gotować na małym ogniu do momentu aż owoce się rozgotują. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do gotujących się owoców. Garnek zdjąć z gazu i dodać napęczniałą żelatynę. Całość dokładnie wymieszać a następnie zmiksować blenderem. Frużelinę można przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek. Wystudzić.

Krem: Schłodzoną śmietanę ubić razem z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. Przełożyć do rękawa cukierniczego.

Składanie: Ciasto pokroić w kostkę. Na dnie pucharków włożyć kostki ciasta, wycisnąć krem, polać frużeliną i ponownie włożyć kostki ciasta. Deserki udekorować owocami i ułożyć listki mięty bądź melisy.

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA bo tam pokazane krok po kroku jak to danie przygotować
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!