Brioche, francuskie pieczywo

Maślane, delikatne i lekko słodkie pieczywo francuskie o nazwie brioche. Cudowna, cienka, chrupiąca skórka, delikatny miąższ tego chleba jest jego cechą charakterystyczną. Jest bogate w jaja i masło, bez nich chleb nie będzie tak pyszny. Smakiem przypomina trochę chałkę, ale dla mnie jest o milion razy smaczniejsza. Idealna do opiekania czy tostów francuskich. 

 

Składniki na foremkę o wymiarach 30x11cm:

 125 ml mleka
25 g świeżych drożdży
30 g cukru
125 g masła
3 jajka 
1/2 łyżeczki soli
500 g mąki pszennej typ 550 lub 500
Do posmarowania brioche:
1 żółtko
2 łyżki mleka
 
Dodatkowo:
1 łyżka masła, do posmarowania formy
trochę mąki, do posypania wnętrza formy

 Przygotowanie:

Mleko delikatnie podgrzać, dodać pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać i odstawić. Masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Formę posmarować pozostałym masłem (także rozpuszczonym) za pomocą pędzelka i posypać mąką.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, rozczyn drożdży, rozpuszczone masło. Zacząć wyrabiać ciasto za pomocą haka do wyrabiania ciasta lub ręcznie, dodając po kolei jajka. Początkowo ciast będzie się dość kleić ale przy wyrabianiu zacznie być elastyczne i odchodzić ładnie od ręki. 
Po wyrobieniu pozostawić ciasto przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do 175*C góra- dół.
Wyrośnięte ciasto odgazować, uderzając w nie pięścią. 
Wyłożyć na blat i podzielić na 10 równych porcji. 
Każdą porcję uformować w kulkę. Kulki umieścić w formie ściśle obok siebie. 
Pozostawić ponownie do wyrośnięcia na około 30 min.
Żółtko wymieszać z mlekiem a następnie posmarować pędzelkiem wyrośniętą brioche. 
Piec w nagrzanym piekarniku w 175*C przez około 40 min aż będzie złocista.
Upieczoną brioche studzić w formie przez 10 min następnie wyjąć i studzić na kratce

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!