Brownie w pucharkach

Brownie w pucharkach to przepyszne czekoladowe ciasto, frużelina z truskawek i malin oraz krem śmietankowy ułożone warstwowo w pucharkach bądź szklankach. Na pewno zaskoczy Was smakiem.
Składniki na 12 szt:

Brownie:

100 g czekolady gorzkiej

100 g miękkiego masła

2 jajka

1 żółtko

120 g cukru

50 g mąki pszennej

20 g gorzkiego kakao

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Frużelina truskawkowo-malinowa:

125 g świeżych lub mrożonych truskawek i malin

2 łyżki cukru

1 łyżka soku z cytryny

1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej+ 1 łyżka wody

1/2 łyżeczki żelatyny+ 1 łyżka wody

Krem śmietankowy:

300 ml śmietany kremówki 30 %

125 g mascarpone

1-2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

gorzkie kakao

listki mięty

Przygotowanie:

Brownie: Czekoladę posiekać i razem z masłem umieścić w metalowej misce. Miskę umieścić w garnku z wodą tak aby nie dotykała powierzchni wody. Garnek postawić na średnim ogniu. Kiedy czekolada z masłem się rozpuszczą, zdjąć miskę i mieszać do całkowitego połączenia.

Odstawić do wystudzenia. Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i kakao.

Jajka, żółtko i cukier ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 5-6 minut aż masa stanie się jasna i puszysta. 

Do masy wlać czekoladę i za pomocą szpatułki wymieszać delikatnie aby nie naruszyć puszystej struktury jajek.

Do masy wsypać mąkę z kakao i bardzo delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników.

Gotowe ciasto przelać do formy. Forma powinna być duża aby ciasto było cienkie na 2 cm.

Formę wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec ciasto przez 15-20 minut. 

Frużelina: Żelatynę zalać wodą i zostawić na 5 min Do garnka wrzucić maliny i truskawki, dodać sok z cytryny i cukier. Gotować na małym ogniu do momentu aż owoce się rozgotują. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do gotujących się owoców. Garnek zdjąć z gazu i dodać napęczniałą żelatynę. Całość dokładnie wymieszać a następnie zmiksować blenderem. Frużelinę można przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek. Wystudzić.

Krem: Schłodzoną śmietanę ubić razem z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. Przełożyć do rękawa cukierniczego.

Składanie: Brownie pokroić w kostkę. Na dni pucharków włożyć kostki brownie, wycisnąć krem, polać frużeliną i ponownie włożyć kostki brownie. Deserki udekorować kleksami kremu, oprószyć gorzkim kakao i ułożyć listki mięty bądź melisy.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA bo tam pokazane krok po kroku jak to danie przygotować
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!