
Brownie w pucharkach
Brownie w pucharkach to przepyszne czekoladowe ciasto, frużelina z truskawek i malin oraz krem śmietankowy ułożone warstwowo w pucharkach bądź szklankach. Na pewno zaskoczy Was smakiem.
Składniki na 12 szt:
Brownie:
100 g czekolady gorzkiej
100 g miękkiego masła
2 jajka
1 żółtko
120 g cukru
50 g mąki pszennej
20 g gorzkiego kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Frużelina truskawkowo-malinowa:
125 g świeżych lub mrożonych truskawek i malin
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej+ 1 łyżka wody
1/2 łyżeczki żelatyny+ 1 łyżka wody
Krem śmietankowy:
300 ml śmietany kremówki 30 %
125 g mascarpone
1-2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
gorzkie kakao
listki mięty
Przygotowanie:
Brownie: Czekoladę posiekać i razem z masłem umieścić w metalowej misce. Miskę umieścić w garnku z wodą tak aby nie dotykała powierzchni wody. Garnek postawić na średnim ogniu. Kiedy czekolada z masłem się rozpuszczą, zdjąć miskę i mieszać do całkowitego połączenia.
Odstawić do wystudzenia. Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
Jajka, żółtko i cukier ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 5-6 minut aż masa stanie się jasna i puszysta.
Do masy wlać czekoladę i za pomocą szpatułki wymieszać delikatnie aby nie naruszyć puszystej struktury jajek.
Do masy wsypać mąkę z kakao i bardzo delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników.
Gotowe ciasto przelać do formy. Forma powinna być duża aby ciasto było cienkie na 2 cm.
Formę wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec ciasto przez 15-20 minut.
Frużelina: Żelatynę zalać wodą i zostawić na 5 min Do garnka wrzucić maliny i truskawki, dodać sok z cytryny i cukier. Gotować na małym ogniu do momentu aż owoce się rozgotują. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do gotujących się owoców. Garnek zdjąć z gazu i dodać napęczniałą żelatynę. Całość dokładnie wymieszać a następnie zmiksować blenderem. Frużelinę można przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek. Wystudzić.
Krem: Schłodzoną śmietanę ubić razem z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. Przełożyć do rękawa cukierniczego.
Składanie: Brownie pokroić w kostkę. Na dni pucharków włożyć kostki brownie, wycisnąć krem, polać frużeliną i ponownie włożyć kostki brownie. Deserki udekorować kleksami kremu, oprószyć gorzkim kakao i ułożyć listki mięty bądź melisy.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA bo tam pokazane krok po kroku jak to danie przygotować


2 komentarze
Martyna
Czy deser mogę przygotować parę godzin wcześniej? Czy rozmięknie i zrobi się ciapa?
Monika Molecka
Bez problemu można nawet dzień wcześniej