Bułeczki z sosem serowym

Bułeczki z sosem serowym to puszyste pieczywo o niezwykłym aromacie ziół które odrywa się i zanurza w gorącym ciągnącym się sosie serowym składającym się z sera camembert, mozzarelli i sera gouda. Najlepiej smakuje od razu wyjęte z piekarnika.
Składniki na śr.: 26 cm:

Ciasto:

25 g świeżych drożdży

120 ml ciepłej wody

1 białko

1/2 łyżeczki cukru

250 g mąki pszennej najlepiej typ 500 lub 00

1 łyżeczka soli

2 łyżki oleju Kujawski z ziołami rozmaryn, bazylia, oregano

1 łyżeczka suszonego oregano

Sos serowy:

1 ser camembert Roi De Chateau na drewnianej podstawce (Biedronka)

25 g tartej mozzarelli

25 g startego sera gouda

1 ząbek czosnku

2 łyżki słodkiej śmietanki lub mleka

pieprz, ew.odrobina soli

Dodatkowo:

1 żółtko+ 1 łyżka mleka

1 łyżka startego sera gouda

świeży rozmaryn, do dekoracji

Przygotowanie:

Do misy miksera wlać letnią wodę, pokruszyć drożdże, dodać cukier i wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodać mąkę pszenną, białko, sól, suszone oregano oraz olej. Całość wyrabiać przez ok. 10 min. Ciasto jest dość luźne ale po wyrośnięciu zmieni swoją konsystencję. Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 min (powinno podwoić objętość).

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i chwilę zagnieść. Spłaszczyć dłońmi a następnie podzielić na mniejsze podłużne kawałki.Uformować podłużne bułeczki

Formę o śr. 26 cm wysmarować odrobiną oleju, wysypać mąką (nadmiar strzepać). Ser camembert wyjąć z opakowania. Z sera należy zrobić miseczkę delikatnie wyjmując środek sera.

1/2 sera camembert (drugą połowę można zjeść:)) pokroić w kostkę, włożyć do miseczki. Następnie do sera dodać pozostałe sery czyli mozzarellę i tarty ser gouda, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę, odrobinę pieprzu. Całość wymieszać i wypełnić przygotowaną wcześniej serową miseczkę.

Ser ułożyć na środku formy żaroodpornej. Dookoła sera ułożyć podłużnie uformowane bułeczki w małych odstępach.

Piekarnik nagrzać do 200*C góra-dół.

Odstawić bułeczki do wyrośnięcia na 30 min. Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wmieszanym z mlekiem i posypać startym serem gouda. Piec w piekarniku nagrzanym do 200*C góra- dół przez ok 20 min.

Podawać od razu po wyciągnięciu z piekarnika. Udekorować rozmarynem.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazuję jak to zrobić.
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!