Bułki czosnkowe z serem
Bułki czosnkowe z serem to aromatyczne i puszyste pieczywo czosnkowe, które świetnie nadaje się jako dodatek do grilla lub jako przekąska. Świetnie sprawdzi się również jako śniadaniowe pieczywo, które po przekrojeniu można zjeść z obłożeniem jak kanapkę:)
Składniki na 10 szt:
Ciasto:
100 ml mleka
50 ml wody
1/2 łyżeczki cukru
20 g świeżych drożdży
50 ml oleju
1 jajko
1 łyżeczka soli
330 g mąki pszennej typ 550
Masło czosnkowe:
40 g miękkiego masła
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1-2 ząbki czosnku
sól i pieprz
Dodatkowo:
30 g twardej mozzarelli
30 g sera edamskiego
1 żółtko+ 1 łyżka mleka
sezam
Przygotowanie:
Do misy miksera wlać letnie (nie gorące!) mleko i wodę, pokruszyć drożdże, dodać cukier i wymieszać. Następnie dodać jajko, mąkę, sól, olej. Ciasto wyrobić robotem lub rękami przez ok 10 min.
Ciasto w misce przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godz. Miękkie masło wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Sery zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Piekarnik nagrzać do 190*C góra- dół. Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm.
Na szerszej połowie rozsmarować masło czosnkowe, posypać serem a następnie złożyć na pół nakładając część ciasta nie posmarowaną masłem. Lekko docisnąć i pokroić na 10 pasków. Każdy pasek naciąć nożem na samym środki, pozostawiają 0.5 cm nieprzeciętego. Zapleść dwie części a następnie naciąć nieprzeciętny kawałek i również spleść.
Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić przykryte ściereczką na 20 min w ciepłe miejsce.
Po wyrośnięciu posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem i piec ok 20 min w nagrzanym do 190*C góra- dół piekarniku.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA.
2 komentarze
Karola
Powiem wprost : Są pyszne 🙂 pierwszy raz zrobiłam na wielkanoc i to był świąteczny hit 😅 jeśli ktoś się zastanawia czy warto to tak,zdecydowanie warto!
Krzysiek
Najwięcej czasu chyba zajmuje odczekanie, aż ciasto wyrośnie? Dzisiaj mam mieć gości i szukam przepisu na szybkie i dobre przekąski