Bułki czosnkowe z serem

Bułki czosnkowe z serem to aromatyczne i puszyste pieczywo czosnkowe, które świetnie nadaje się jako dodatek do grilla lub jako przekąska. Świetnie sprawdzi się również jako śniadaniowe pieczywo, które po przekrojeniu można zjeść z obłożeniem jak kanapkę:)
Składniki na 10 szt:

Ciasto:

100 ml mleka

50 ml wody

1/2 łyżeczki cukru

20 g świeżych drożdży

50 ml oleju

1 jajko

1 łyżeczka soli

330 g mąki pszennej typ 550

Masło czosnkowe:

40 g miękkiego masła

1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

1-2 ząbki czosnku

sól i pieprz

Dodatkowo:

30 g twardej mozzarelli

30 g sera edamskiego

1 żółtko+ 1 łyżka mleka

sezam

Przygotowanie:

Do misy miksera wlać letnie (nie gorące!) mleko i wodę, pokruszyć drożdże, dodać cukier i wymieszać. Następnie dodać jajko, mąkę, sól, olej. Ciasto wyrobić robotem lub rękami przez ok 10 min.

Ciasto w misce przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godz. Miękkie masło wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Sery zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 

Piekarnik nagrzać do 190*C góra- dół. Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm. 

Na szerszej połowie rozsmarować masło czosnkowe, posypać serem a następnie złożyć na pół nakładając część ciasta nie posmarowaną masłem. Lekko docisnąć i pokroić na 10 pasków. Każdy pasek naciąć nożem na samym środki, pozostawiają 0.5 cm nieprzeciętego. Zapleść dwie części a następnie naciąć nieprzeciętny kawałek i również spleść. 

Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić przykryte ściereczką na 20 min w ciepłe miejsce. 

Po wyrośnięciu posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem i piec ok 20 min w nagrzanym do 190*C góra- dół piekarniku. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA.

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!