Bułki jogurtowe z ziarnami
Bułki jogurtowe z ziarnami idealne pieczywo na śniadanie. Dzięki temu, że ciasto wyrasta przez noc w lodówce można rano cieszyć się ciepłym i świeżym pieczywem. Bułki te są cudownie chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.
Składniki na 10 szt:
175 ml wody
25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
500 g mąki pszennej typ 550
200 g jogurtu naturalnego typu greckiego
Dodatkowo:
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżka pestek dyni
Przygotowanie:
Ciasto przygotować wieczorem i schować przykryte folią spożywczą do lodówki, ale również można zrobić na świeżo i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godz ciepłym miejscu.
Ziarna wymieszać i zalać wrzątkiem. Pozostawić na 5 minut i odsączyć dokładnie.
Do misy miksera wlać wodę, nie musi być ciepła (w przypadku wyrastania w lodówce). Dodać drożdże cukier i wymieszać. Następnie dodać mąkę, jogurt, sól i odsączone ziarna. Wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć do miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić na czas wyrastania do lodówki na całą noc.
Następnego dnia rano wyjąć ciasto na blat posypany mąką i podzielić na 10 równych części. Każda część powinna mieć ok 100 g. Uformować kulki, przykryć ściereczką i odstawić na 10 min. Po tym czasie uformować bułki. W tym celu należy uformować wrzecionowaty kształt spłaszczając boki bułki, środka nie naciskać.
Tak uformowane bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 40 minut.
Piekarnik nagrzać do 230*C góra-dół. Do niewielkiego żaroodpornego naczynia wlać 250 ml wody i wstawić je na dno piekarnika. Wyrośnięte bułki posypać mąką, naciąć z boku ostrym nożem i wstawić do nagrzanego piekarnika razem z naczyniem z wodą. Bułki piec 25-30 minut, natomiast po 20 min otworzyć na chwilę drzwi aby uszła para. Zamknąć drzwi piekarnika i dokończyć pieczenie. Bułki jogurtowe z ziarnami studzić na kratce.
Źródło: IG
23 komentarze
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Natalia
Monia pomoz….
Natalia
Czy ciasto przed włożeniem do lodówki powinno być takie klejące i rozlazłe?jest takie mocno luźne,przykleja się do rąk.
Coś źle zrozumiałam?
Monika Molecka
Tak może tak być. Po wyrośnięciu powinno się to zmienić
Aga
Zrobiłam twoje buleczki- wyszły sensacjonalne. Ja nie miałam jogurtu dodałam za to kefiru i były super mięciutkie w środku a na zewnątrz pysznie chrupiące.
Dzięki tobie polubię chyba pieczenie, bardzo mnie cieszy, jak jem rzeczy które zrobiłam sama i mi smakują.
Hania
A wyjdą w wersji wegańskiej, np. na jogurcie kokosowym?
Monika Molecka
powinny, choć ja takiej wersji nigdy nie robiłam
Klaudia
Czy można użyć innego typu mąki? Np 450 czy 650?
Klaudia
Zrobiłam z 650 i wyszły pyszne. Dziękuję za przepis 🙂
Monika Molecka
Tak 650 będzie ok 🙂
Małgosia
Czy bułki można zrobić w ciągu dnia żeby były na wieczór czy muszą całą noc leżakować w lodówce?
Monika Molecka
Bułki powinny wyrastać minimum 8 godz.
Martyna
Bułeczki są pyszne! Chrupiąca skórka i takie mięciutkie w środku!
Basia
Właśnie robię bułeczki ❤️
AMartaa
Chyba najlepsze domowe bułki jakie do tej pory sama zrobiłam- a piekę dużo… ?
.
Monika Molecka
Bardzo mi miło i dziękuję za rekomendację 🙂
Asia
Czy zamiast jogurtu greckiego można dodać jogurt naturalny?
Monika Molecka
Ta, można 🙂
Iza S
Hej! Obejrzalam najpierw filmik na instagramie I dzis upieklam swoje bulki – swietny przepis I idealny do oswojenia sie ze swiezymi drozdzami. Czesto jest to dla mnie problematyczna czesc przepisu bo nie jestem pewna jak te drozdze maja wygladac a na insta wszystko dokladnie pokazalas. Zrobilam wersje z czarnuszka I zostawilam okragly ksztalt – wyszly pyszne I mam nadzieje ze na drugi dzien beda rowniez smaczne. Dzieki!
Monika Molecka
Bardzo się cieszę, że bułeczki smakują 🙂
Monika Molecka
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂