Bułki pita

Zawsze bałam się je zrobić bo nie sądziłam że wyrosną tak jak wszędzie pokazywano. Pierwsze nie wyrosły i szukałam powodów dlaczego. Znalazłam! Były zbyt grubo wałkowane. Te wyszły idealne. 

 

 

Składniki na 5 szt:

225 ml letniej wody
1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
300 g mąki pszennej typ 550
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Suche drożdże rozmieszać razem z cukrem w letniej wodzie. Odstawić na 10 min.
Mąkę wymieszać z solą i oliwą, dodać mieszaninę wody i drożdży. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dosypać troszkę mąki. Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą żeby nie wyschło i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć na blat posypany màką i podzielić na 5 równych części . Z każdej części uformować kulkę. Kulkę rozwałkować na placek o grubości 1 cm.
Piekarnik nagrzać do najwyższej temperatury i włożyć do środka blachę aby tez się nagrzała.
Uformowane placki przełożyć na papier do pieczenia i zostawić na blacie na około 30 min aż podrosną. Wyjąc nagrzaną blachę (uwaga gorąca!!!) i ułożyć na niej placki wraz z papierem. Piec na ostatniej Półce piekarnika przez ok 4-6 min w połowie czasu za pomocą szpatułki kuchennej obrócić na druga stronę. Upieczone chlebki zawinąć w ręcznik aby nie obeschły.

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

5 komentarzy