Bułki z kebabem II
Bułki z kebabem II to inny rodzaj bułek z kebabem które do tej pory były na blogu. Są to mega puszyste bułeczki które nawet na drugi dzień zachowują swoją puszystość.
Mięso z kurczaka jest mega soczyste i aromatyczne, a sałatka z sosem czosnkowym podkręca smak bułki z kebabem.
Składniki na 8 szt:
Bułki:
450 g mąki pszennej typ 550
150 ml wody, letniej
50 ml mleka, letniego
1 łyżka cukru
20 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
1 płaska łyżeczka soli
50 ml oleju
2 białka (żółtka pozostawić do posmarowania bułek)
Mięso kebab:
500 g mięsa z udek kurczaka lub fileta kurczaka
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka przyprawy do kebaba
Surówka:
1/2 kapusty pekińskiej
1 ogórek zielony
1 marchewka
1 cebula czerwona
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso: Filety z kurczaka oczyścić i przekroić wzdłuż. Składniki na marynatę wymieszać, włożyć mięso i natrzeć z każdej strony. Mięso ułożyć na kawałku folii spożywczej i zawinąć roladę, ciasno. Tak zawinięte mięso włożyć do zamrażalnika na kilka godzin (u mnie 5 godzin). Ten zabieg sprawi, że mięso będzie można pokroić na cienkie plasterki.
Po kilku godzinach mięso pokroić na cienkie plasterki i usmażyć na oleju.
Bułki: Letnie mleko i letnią wodę połączyć, dodać pokruszone drożdże oraz cukier. Dokładnie rozmieszać. Do miski z mąkami dodać, olej, białka, mieszankę mleka i drożdży, sól. Wyrabiać za pomocą robota kuchennego lub ręką przez około 10 min. aż ciasto będzie dobrze wyrobione i elastyczne. Ciasto przełożyć do miski na ok. 1 godz. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat. Podzielić na 8 równych kulek. Każdą kulkę rozwałkować wzdłuż na długość około 10-15 cm. Następnie zrolować wzdłuż dłuższego boku i uformować na kształt wrzeciona.
3 komentarze
Ania
Przepis jak zawsze idealny! 😉 Kebab o niebo lepszy niż kupny!!
Iza
Czy mogę czymś zastąpić białko?
Monika Molecka
2 łyżkami jogurtu naturalnego