Bułki z kebabem II

Bułki z kebabem II to inny rodzaj bułek z kebabem które do tej pory były na blogu. Są to mega puszyste bułeczki które nawet na drugi dzień zachowują swoją puszystość.
Mięso z kurczaka jest mega soczyste i aromatyczne, a sałatka z sosem czosnkowym podkręca smak bułki z kebabem.
Składniki na 8 szt:

Bułki:

450 g mąki pszennej typ 550

150 ml wody, letniej

50 ml mleka, letniego

1 łyżka cukru

20 g drożdży świeżych lub 7 g suchych

1 płaska łyżeczka soli

50 ml oleju

2 białka (żółtka pozostawić do posmarowania bułek)

Mięso kebab:

500 g mięsa z udek kurczaka lub fileta kurczaka

1 łyżeczka soli

1/3 łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

150 ml jogurtu naturalnego

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1 łyżeczka przyprawy do kebaba

Surówka:

1/2 kapusty pekińskiej

1 ogórek zielony

1 marchewka

1 cebula czerwona

1 łyżka majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 ząbek czosnku

sól i pieprz

Przygotowanie:

Mięso: Filety z kurczaka oczyścić i przekroić wzdłuż. Składniki na marynatę wymieszać, włożyć mięso i natrzeć z każdej strony. Mięso ułożyć na kawałku folii spożywczej i zawinąć roladę, ciasno. Tak zawinięte mięso włożyć do zamrażalnika na kilka godzin (u mnie 5 godzin). Ten zabieg sprawi, że mięso będzie można pokroić na cienkie plasterki.

Po kilku godzinach mięso pokroić na cienkie plasterki i usmażyć na oleju.

Bułki: Letnie mleko i letnią wodę połączyć, dodać pokruszone drożdże oraz cukier. Dokładnie rozmieszać. Do miski z mąkami dodać, olej, białka, mieszankę mleka i drożdży, sól. Wyrabiać za pomocą robota kuchennego lub ręką przez około 10 min. aż ciasto będzie dobrze wyrobione i elastyczne. Ciasto przełożyć do miski na ok. 1 godz. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat. Podzielić na 8 równych kulek. Każdą kulkę rozwałkować wzdłuż na długość około 10-15 cm. Następnie zrolować wzdłuż dłuższego boku i uformować na kształt wrzeciona.

Odstawić do wyrośnięcia na około 30min i w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190*C góra-dół.
Bułki przed pieczeniem smarujemy mieszaniną żółtka i mleka.
Piec 15-17 min.
Surówka: Składniki posiekać i wymieszać z majonezem, jogurtem, czosnkiem i solą oraz pieprzem.
Bułki przekroić wzdłuż, wypełnić surówką i mięsem.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA bo tam pokazane krok po kroku jak je zrobić
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!