Cakesicles pistacjowe
Cakesicles pistacjowe to ciasto w formie loda oblane czekoladą. Inspirację na te lody znalazłam na Instagramie. Zawsze zastanawiałam się jak smakują takie cakesicles i teraz już wiem, że to jest coś przepysznego.
Składniki na 16 szt:
Ciasto pistacjowe:
175 g mielonych na mąkę migdałów
80 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
65 g żółtek (białka zostawić do ubicia na końcu z 50 g cukru pudru)
175 g całych jajek
25 g pasty pistacjowej 100%
Dodatkowo:
250 g mascarpone
200 ml śmietany kremówki 30 lub36%
50 g cukru pudru
Polewa:
400 g białej czekolady+ 50 g białej czekolady i 2-3 krople barwnika w żelu
2 łyżki oleju
posypka
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 170*C góra- dół. Blaszkę o wym. 25×30 wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka, żółtka, pastę pistacjową, cukier puder ubić mikserem na puszystą masę. Białka z cukrem pudrem ubić na bezę.
Do ubitej masy pistacjowej dodać przesianą mąkę pszenną oraz migdałową delikatnie wymieszać szpatułką, na sam koniec wmieszać delikatnie masę białkową. Masę przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 20-25 min.
Wystudzone ciasto wyjąć z formy i połamać na małe kawałki.
W misie miksera ubić schłodzoną śmietanę z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem.
Dodać kawałki ciasta i zmiksować na najmniejszych obrotach miksera na jednolitą masę. Gotową masą wykładać foremki do cakesicles, włożyć patyczki i mrozić w zamrażalniku kilka godzin a najlepiej całą noc.
Białą czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną i wymieszać z olejem. Przelać do wąskiego wysokiego naczynia. Wyjąć z foremek zamrożone cakesicles i wkładać do lekko przestudzonej czekolady tak aby w całości zostały pokryte polewą. Należy robić to dość zdecydowanym ruchem nie powtarzając czynności ponieważ czekolady natychmiast zastyga. Gotowe lody układać na folii aluminiowej.
Odrobinę czekolady włożyć do małego rękawa cukierniczego i dodać kilka kropel barwnika. Rękaw zawiązać i włożyć na kilka minut do szklanki gorącą wodą. Polewę wymieszać, odciąć malutki róg i polewać lody od razu przyklejając posypkę (szybko zastyga). Gotowe lody przechowywać w lodówce aż się rozmrożą.
Źródło przepisu IG: tu
2 komentarze
Hania
A ile tych białek ubija się osobno? Na filmiku na Instagramie ubija Pani najpierw całe jajka z żółtkami. Niestety nie ma informacji ile później dodatkowych białek 😟
Natalia
Czy można zastąpić mąkę migdałową zwykłą pszenną?