Cannelloni z warzywami i mięsem mielonym
Cannelloni z warzywami i mięsem mielonym to makaronowe rurki wypełnione farszem z mięsa mielonego i warzyw a całość zalana sosem pomidorowym. Przepyszne i sycące danie.
Składniki dla 5 osób:
250 g makaronu cannelloni
1 cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
700 g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
150 g brokuła
100 g świeżego szpinaku
1 papryka czerwona
przyprawy: 3/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczka suszonej bazylii, 1/2 łyżeczki suszonego oregano
Sos pomidorowy:
1 cebula
1 łyżka masła
600 ml passaty pomidorowej
200 ml wody
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
pieprz
60 ml śmietany kremówki 30%
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej+ 40 ml wody
Dodatkowo:
50 g sera twardego grana padano
natka pietruszki, do dekoracji
Przygotowanie:
Sos: Cebulkę pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło i podsmażyć cebulkę. Do garnka wlać passatę i wodę, oraz przyprawy: sól, pieprz i odrobinę cukru. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną wody i wlać zawartość do garnka. Całość zagotować i na końcu dodać śmietankę.
Farsz: Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w drobną kostkę. Szpinak umyć, osuszyć i posiekać drobniej ale nie całkiem drobno. Brokuł umyć, podzielić na mniejsze różyczki i również posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulkę i podsmażyć aż się zeszkli. Następnie dodać warzywa i smażyć aż szpinak zwiędnie ok 2 minut.
Warzywa przestudzić a następnie dodać do mięsa mielonego. Całość doprawić i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół.
Składanie: Farsz przełożyć do rękawa foliowego i odciąć końcówkę o śr podobnej do średnicy makaronu. Wyciskać farsz do suchego makaronu.
Na dno naczynia wylać odrobinę sosu, ułożyć wypełnione rurki cannelloni i zalać ponownie sosie,. Makaron powinien być w całości zakryty sosem w przeciwnym razie wysuszy się z góry.
Cannelloni włożyć do nagrzanego do 180*C góra- dół piekarnika i piec bez przykrycia 40 min. Po tym czasie posypać startym serem i piec jeszcze kilka minut aż serek się stopi.
Podawać jeszcze gorące posypane natką pietruszki lub bazylią.
3 komentarze
Lidka
Czy mieso ma być wcześniej podsmażone?
Monika Molecka
Jeśli nie ma wzmianki o tym w przepisie to nie
Gosia
Zrobiłam dzisiaj. Bardzo smaczne. Córka mówi, że farsz najlepszy 🙂 Zostało mi trochę farszu, bo miałam mniej makaronu i zastanawiam się jak go wykorzystać…