Cannelloni z warzywami i mięsem mielonym

Cannelloni z warzywami i mięsem mielonym to makaronowe rurki wypełnione farszem z mięsa mielonego i warzyw a całość zalana sosem pomidorowym. Przepyszne i sycące danie.
Składniki dla 5 osób:

250 g makaronu cannelloni

1 cebula

2 łyżki oleju rzepakowego

700 g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego

150 g brokuła

100 g świeżego szpinaku

1 papryka czerwona

przyprawy: 3/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczka suszonej bazylii, 1/2 łyżeczki suszonego oregano

Sos pomidorowy:

1 cebula

1 łyżka masła

600 ml passaty pomidorowej

200 ml wody

3/4 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cukru

pieprz

60 ml śmietany kremówki 30%

1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej+ 40 ml wody

Dodatkowo:

50 g sera twardego grana padano

natka pietruszki, do dekoracji

Przygotowanie:

Sos: Cebulkę pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło i podsmażyć cebulkę. Do garnka wlać passatę i wodę, oraz przyprawy: sól, pieprz i odrobinę cukru. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną wody i wlać zawartość do garnka. Całość zagotować i na końcu dodać śmietankę.

Farsz: Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w drobną kostkę. Szpinak umyć, osuszyć i posiekać drobniej ale nie całkiem drobno. Brokuł umyć, podzielić na mniejsze różyczki i również posiekać.

Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulkę i podsmażyć aż się zeszkli. Następnie dodać warzywa i smażyć aż szpinak zwiędnie ok 2 minut.

Warzywa przestudzić a następnie dodać do mięsa mielonego. Całość doprawić i wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół.

Składanie: Farsz przełożyć do rękawa foliowego i odciąć końcówkę o śr podobnej do średnicy makaronu. Wyciskać farsz do suchego makaronu.

Na dno naczynia wylać odrobinę sosu, ułożyć wypełnione rurki cannelloni i zalać ponownie sosie,. Makaron powinien być w całości zakryty sosem w przeciwnym razie wysuszy się z góry.

Cannelloni włożyć do nagrzanego do 180*C góra- dół piekarnika i piec bez przykrycia 40 min. Po tym czasie posypać startym serem i piec jeszcze kilka minut aż serek się stopi.

Podawać jeszcze gorące posypane natką pietruszki lub bazylią.

 

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA bo tam pokazane krok po kroku jak to danie przygotować
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden Komentarz

  • Gosia

    Zrobiłam dzisiaj. Bardzo smaczne. Córka mówi, że farsz najlepszy 🙂 Zostało mi trochę farszu, bo miałam mniej makaronu i zastanawiam się jak go wykorzystać…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!