Carpaccio z gruszki, rukoli i sera niebieskiego

Ostatnio polubiłam carpaccio i chętnie robię je w wersji wegetariańskiej. Dziś carpaccio z gruszki z sosem miodowo- musztardowym, serem z niebieską pleśnią i prażonymi orzechami. To połączenie pasuje do siebie idealnie a smaki rewelacyjnie się uzupełniają. 

 

 

Składniki:

2 gruszki (średnio dojrzałe)
100 g rukoli
150 g sera z niebieską pleśnią
50g orzechów włoskich
Sos:
2 łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżeczka płynnego miodu
100 ml oleju rzepakowego
3 łyżki soku z cytryny
szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na sos wlać do małego słoika z nakrętką. Zakręcić i energicznie potrząsając wymieszać dokładnie. Odstawić na cas przygotowania carpaccio do lodówki.
Orzechy delikatnie posiekać i podprażyć na suchej patelni. Rukolę umyć i osuszyć, ser pokroić w kostkę. Gruszkę umyć, odciąć ogonek i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Plasterki gruszki ułożyć na talerzach tak aby częściowo na siebie nachodziły. Na środek nałożyć rukol, następnie pokrojony ser, posypać prażonymi orzechami. Całość polać sosem. Podawać z pieczywem. 
 

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!