Chikker

Chikker to taka kanapka z popularnej sieciówki fast foodów. Miękka, puszysta bułka, kotlet drobiowy niezwykle soczysty i aromatyczny sos z ogórkami konserwowymi i cebulką. Smakuje wybornie i pokuszę się o stwierdzenie, że lepiej niż z sieciówki.
Składniki na 8 szt:

Bułki:

450 g mąki pszennej typ 550

150 ml wody, letniej

50 ml mleka, letniego

1 łyżka cukru

20 g drożdży świeżych lub 7 g suchych

1 płaska łyżeczka soli

50 ml oleju

2 białka (żółtka pozostawić do posmarowania bułek)

sezam

Kotlet drobiowy:

800 g mięsa mielonego z fileta drobiowego

1/2 łyżeczki soli

pieprz mielony

1/4 łyżeczki czosnku granulowanego

3 jajka, do panierowania

100 g maki pszennej, do panierowania

100 g bułki tartej, do panierowania

Sos:

4 łyżki majonezu

2 łyżki ketchupu

1 łyżka musztardy

2 ogórki konserwowe

1/2 cebuli czerwonej

sól i pieprz

Dodatkowo:

sałata karbowana

Przygotowanie:

Bułki: Letnie mleko i letnią wodę połączyć, dodać pokruszone drożdże oraz cukier. Dokładnie rozmieszać. Do miski z mąkami dodać, olej, białka, mieszankę mleka i drożdży, sól. Wyrabiać za pomocą robota kuchennego lub ręką przez około 10 min. aż ciasto będzie dobrze wyrobione i elastyczne. Ciasto przełożyć do miski na ok. 1 godz. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat. Podzielić na 8 równych kulek. Każdą kulkę rozwałkować wzdłuż na długość około 10-15 cm. Następnie zrolować wzdłuż dłuższego boku i uformować na kształt wrzeciona.

Odstawić do wyrośnięcia na około 30min i w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190*C góra-dół.
Bułki przed pieczeniem smarujemy mieszaniną żółtka i mleka.
Piec 15-17 min.
Kotlety drobiowe: Mięso mielone wymieszać z czosnkiem, solą i pieprzem. Mokrymi dłońmi uformować 8 płaskich kotletów o długości bułki. Tak uformowane kotlety panierować kolejno: mąka, jajko(rozmącone) bułka tarta. Kotlety usmażyć na złoty kolor z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Usmażone kotlety wyjąć na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Sos: Ogórki, cebulkę posikać w drobno kostkę. Wymieszać wszystkie składniki sosu
Bułkę naciąć wzdłuż ale nie docinając do końca. Obie części  środku posmarować grubo sosem, ułożyć mięso i liść sałaty. Podawać jeszcze ciepłe.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazuję jak zrobić te bułki
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

4 komentarze

  • Kornelia

    Co do chikkera, to próbowałam, ale jednak nie skusiłam się jeszcze na samodzielne przygotowanie bułki – a to chyba w niej tkwi cały sekret

  • Alina

    Zrobiłam i wyszły pyszne, choć nigdy nie jadłam tego w sieciówce, więc nie mam porównania.