Chleb pszenny tostowy

Chleb pszenny tostowy jest wykonany metodą tangzhong. Metoda ta polega na podgrzaniu wody i mąki do temperatury 65*C aż powstanie tzw. kleik. Taki rodzaj starteru jest dodawany do ciasta właściwego. Dzięki temu zabiegowy ciasto jest niezwykle delikatne i pulchne niczym wata.
Składniki na formę o wym. 30×11 cm:

Starter tangzhong:

100 ml wody

25 g mąki pszennej typ 550

Ciasto: 

200 ml wody

25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych

1 łyżeczka cukru

25 g miękkiego masła

25 g oleju bezsmakowego

1 łyżeczka soli

500 g mąki pszennej typ 550 lub 650

Przygotowanie:

Do garnuszka wlać wodę i dodać mąkę, wymieszać dokładnie i ustawić na małym ogniu. Podgrzewać starter do momentu aż stanie się szklisty. Temperatura startera nie powinna przekraczać 65*C ale nie jest potrzebny do tego termometr. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej.

Do misy miksera wlać letnią (nie gorącą!) wodę, dodać drożdże, cukier i wymieszać. Dodać mąkę, tangzhong, sól i zacząć wyrabiać ciasto, kiedy składniki już prawie się połączą zacząć dodawać miękkie masło z olejem.

Ciasto wyrabiać ręcznie lub robotem kuchennym przez około 10 min.

Ciasto jest klejące ale takie powinno być.

Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godz.

Ciasto powinno podwoić objętość. Formę posmarować olejem i można posypać mąką.

Piekarnik nagrzać do 190*C góra- dół.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i krótko wyrobić. Ciasto ciasno zwinąć jak roladę. Roladę ułożyć w formie i odstawić przykrytą ściereczką do wyrośnięcia na 40 min.

Piec w nagrzanym do 190*C góra- dół piekarniku przez 25-30 min.

Wyjąć i studzić na kratce.

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA bo tam pokazane krok po kroku jak to danie przygotować

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze

  • Klaudia

    Robiłam już kilka chlebów z Pani przepisu i ten tostowy smakuje dla dzieci najbardziej lekki skórka mięciutka naprawdę warto zrobic , ja osobiście tez uwielbiam ten z kefirem.